Ağır astımlı hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve total antioksidan kapasiteleri arasındaki ilişkinin saptanması - Öztağ, Merve (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma, ağır astımlı hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve serum, anket ve diyet ile alınan total antioksidan kapasitelerinin (TAS) araştırılması amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 44 ağır astım tanılı hasta (çalışma grubu) ve 45 sağlıklı birey (kontrol grubu) dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, astım kontrol düzeyi, besin tüketim sıklığı anketi ve besin tüketim kayıtlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Serum TAS ve TOS (total oksidan kapasite) analizi bireylerden alınan kan örnekleri ile biyokimyasal kit kullanılarak enzimatik kolorimetrik yöntemle yapılmıştır. Besin tüketim kaydından alınan TAS ve besin tüketim sıklığı anketinden alınan TAS analizleri ise besin tüketim kayıtları ve anket aracılığı ile besinlerdeki antioksidan miktarının hesabına dayalı olarak yapılmıştır.Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunun yaş ortalamaları sırasıyla 50,41±9,53 ve 45,98±11,01’dir. BKİ verileri, antropometrik ölçümlere ilişkin bazı veriler ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin bazı veriler için gruplar arasında anlamlı farklılık mevcuttur (p<0,05). Besin tüketim sıklığı anketinden elde edilen TAS ortalaması, besin tüketim kayıtlarından elde edilen TAS ortalaması, serum örneklerinden elde edilen TAS ortalaması çalışma grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşük ve istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Çalışma grubundaki bireylerin astım süresi ile serum TAS, anket TAS ve diyet TAS arasında negatif yönlü korelasyon bulunurken, serum TOS ile aralarında pozitif yönlü korelasyon olduğu görülmüştür (p<0,05). Çalışma grubunun astım kontrol düzeyi ile anket TAS düzeyi arasında da pozitif yönlü korelasyon vardır (p<0,05).Sonuç: Ağır astımlı hastaların TAS düzeyleri sağlıklı bireylere kıyasla daha düşük olduğu saptanmıştır. Tüketilen besinlerdeki TAS düzeyinin serum TAS düzeyini pozitif yönde etkilediği ve astım kontrolünde önemli olabileceği görülmüştür.

Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients with severe asthma and to investigate the total antioxidant capacity (TAS) obtained by serum, food frequency questionnaire and dietary intake.Materials and Methods: The study included 45 healthy subjects (control group) and 44 patients with severe asthma (study group) Demographic characteristics, anthropometric measurements, food frequency questionnaire and food consumption records were collected. Serum TAS and TOS (total oxidant capacity) analysis was performed by enzymatic colorimetric method using blood samples taken from individuals. Diet TAS and questionnaire TAS analyzes were made based on the calculation of the amount of antioxidant in food by means of food consumption records and questionnaire.Results: The mean age of the study and control groups was 50.41±9.53 and 45.98±11.01, respectively. There was a significant difference between the groups for BMI data, some data on anthropometric measurements and some data on nutritional habits (p <0.05). Mean TAS value of food consumption frequency questionnaire, mean TAS value of food consumption records and mean TAS value of serum samples were lower and statistically significant in the study group compared to the control group (p <0.05). There was a negative correlation between asthma duration and serum TAS, questionnaire TAS and diet TAS in the study group, while a positive correlation was found between serum TOS and asthma duration (p <0.05). There was a positive correlation between the asthma control level of the study group and the TAS value of the questionnaire (p <0.05).Conclusion: TAS levels of patients with severe asthma were lower than healthy subjects. It was found that TAS levels in consumed foods positively affect serum TAS levels and may be important in asthma control.
Keywords: ağır astım; antioksidan; antioxidant; beslenme; Beslenme Değerlendirmesi; Health; nutrition; Nutrition Assessment; Sağlık; total antioksidan kapasite severe asthma; total antioxidant capacity