Marka denkliğini oluşturan unsurlardan marka sadakatinin incelenmesi ve bir uygulama - Duran, Cem (My University, 2006)
Dünya koşullarının baş döndürücü bir hızla değiştiği, dünya ticareti ve ekonomik akımların yeni bir yapılanma içine girdiği günümüzde güçlü markalar yaratmanın önemi, iş dünyasının rekabetçi ortamında her gün daha fazla hissedilmektedir. Ancak yaratılan markanın kalıcı olabilmesi için güçlü olması gerekmektedir. Markalar, bu gücü marka denkliğinden almaktadırlar. Bu sebeple marka denkliğini oluşturan unsurların titizlikle yönetilmesi gereklidir. Marka denkliğini oluşturan en önemli unsurlardan biri olan marka sadakati bu nedenle önem kazanmaktadır Marka sadakati sayesinde işletmeler, pazarlama maliyetlerini azaltır. Aracılar karşısında ticari üstünlük elde eder, yeni müşterileri cezbedebilme fırsatı yakalar. Ayrıca marka sadakati sayesinde rakiplerin tehditlerine zamanında yanıt verebilirler. Bütün bu nedenler ile bu kadar önemli olan marka değeri ve marka sadakatini oluşturan unsurların incelenmesi ve ölçülmesi amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Uygulama alanı olarakta Türkiye’de son yıllarda hızla gelişmekte olan bira sektörü seçilmiştir.

ANALYSIS OF BRAND LOYALTY AS A FACTOR OF BRAND EQUITY AND AN APPLICATION In a rapidly changing world, trade and economic trends are in a restructuring process. In such a competing working environment the importance of creating powerful brands is more recognized. However, so as to create permanent brands, companies should have powerful brands. The power of brand arises from the brand equity. Therefore the factors form the brand equity should be carefully managed. In this context, brand loyalty, one of most important factors forming the brand equity, becomes critical. Brand loyalty decreases the cost of marketing operations. In addition, brand loyalty offers a superiority over intermediary companies and the opportunity to attract new customers. Moreover, using brand loyalty, companies are able to respond the attacks from rivals on time. All of these reasons motivated me to analyze and measure the factors forming the brand value and brand loyalty with this research. The developing beer sector in Turkey has been selected for application.
Keywords: Markalar; Pazarlama_Markalar