Yoğun bakım hastalarından elde edilen MRSA izolatlarında toksin genleri ve antimikrobiyal direnç profili - HASDEMİR GÖKBOĞA, MÜNEVVER UFUK; SÖYLEDİR, GÜNER (My University, 2018)
Giriş: Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) tüm dünyada hastane kaynaklı enfeksiyonlarda önde gelen etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle yoğun bakım hastalarında yüksek morbidite ve mortaliteye neden olan MRSA enfeksiyonlarının patogenezinde bakterinin virulansına katkı sağlayan toksinler ve antibiyotik direnci önemli paya sahiptir. Bu çalışmada, 2016-2017 döneminde yoğun bakım ünitesinde yatan hastalardan elde edilen MRSA izolatlarının virulansta rol oynayan toksijenik özellikleri ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Yoğun bakım hastalarından elde edilen, tekrarlamayan toplam 36 MRSA izolatı çalışmaya alınmıştır. İzolatların identifikasyonu MALDI-TOF MS (Vitek MS, bioMerieux, Fransa) ile doğrulanmış ve antibiyotik duyarlılık profilleri otomatize sistem (VITEK 2 Compact, bioMerieux) ile belirlenen sınır değerler kullanılarak saptanmıştır. Metisilin direnci sefoksitin disk tarama testi ile belirlenmiştir. Izolatlarda Panton-Valentine lökosidin (PVL, lukS/F), toksik şok toksin-1 (tst) ve enterotoksinleri (sea, seb, sec, sed, see) kodlayan genleri saptamak amacıyla PCR yöntemi kullanılmıştır.Bulgular: MRSA izolatlarının elde edildikleri klinik örneklere göre dağılımı; DTA (n=21), kan (n=9), yara sürüntüsü (n=4) ve diğer örnekler (n=2) şeklindeydi. Toplamda 30 izolatta (30/36; %83,3) bir veya birden fazla toksin geni saptandı. İzolatlarda saptanan toksin genlerinin dağılımı Tablo 1\"de gösterilmiştir. Stafilokokal enterotoksin d ve e genleri (sed ve see) hiçbir izolatta belirlenemedi. Tüm izolatlar linezolid, vankomisin, tigesiklin ve daptomisine duyarlı saptandı. Test edilen diğer antibiyotiklere karşı direnç oranları %13,9 ile %52,8 arasında değişmekteydi. Sonuç: Çalışmamızda, yoğun bakım hastalarından enfeksiyon etkeni olarak elde edilen MRSA izolatlarında toksin üretimi %83,3 gibi oldukça yüksek bir oranda saptanmıştır. Toksin pozitif izolatlar içinde Panton-Valentine lökosidin geni taşıyanlar önemli bir paya sahiptir (%75). Antibiyotik duyarlılık profili incelendiğinde, özellikle enterotoksin a geni (sea) taşıyan izolatlarda antibiyotiklere direnç oranları yüksektir. Toksijenik özellikleri ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesinin yanı sıra, bu grup izolatlarda klonal ilişkinin saptanması ve hastane ortamında yayılımının izlenmesi, enfeksiyon kontrol önlemleri açısından önem taşımaktadır.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji; Tıbbi Mikrobiyoloji; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Microbiology and Clinical Microbiology; Medical Microbiology; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Mikrobiyoloji; TIP, GENEL & DAHİLİ; MİKROBİYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; MICROBIOLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Mikrobiyoloji (tıbbi); Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; İmmünoloji ve Mikrobiyoloji (çeşitli); Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Microbiology (medical); Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Microbiology; Immunology and Microbiology (miscellaneous); Life Sciences