Global finansal krizler ve firma yatırımlarına olan etkisi - Adıgüzel, Ümmühan (My University, 2019)
Küreselleşme ile birlikte dünya global bir köy haline gelmiş, interaktif teknolojilerin gelişimi ile zaman ve mekandan bağımsız bir rekabet ortamı oluşmuştur. Dünyada yaşanan global krizler, gelişmiş ekonomilerde bile çok büyük etkiler göstermiş, ülkeler ve insanlar üzerinde sosyo-ekonomik olarak derin izler bırakmıştır. Küreselleşen dünyamızda, ülkelerin kendi ekonomileri istikrarlı dahi olsa dünyada yaşanan bir kriz, sağlam zannedilen ekonomileri bile sarsabilmektedir. Ekonominin bu kadar kırılgan olduğu günümüzde az da olsa krizi fırsata çeviren işletmeler de olmuştur. Finansal piyasaların bu denli birbirine entegre olduğu ve makroekonomik göstergelerde aşırı ve öngörülemeyen çalkantıların söz konusu olduğu günümüz uluslararası finansal sisteminde herhangi bir ülkenin finansal piyasasında meydana gelen istikrarsızlık, uluslararası finansal piyasalarda zincirleme şekilde istikrarsızlıklara ve daha ileri aşamalarda finansal ve reel krizlere neden olabilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ve yükselen (emerging) piyasa ekonomilerinde yoğunlaşan bu krizlerin önüne geçilmesi ve/ veya tedavi edilmesi, tarihsel deneyimler ışığında söz konusu krizlerin dinamiklerinin doğru bir şekilde ortaya konulmasını gerektirmektedir. Geliştirilecek politika önermeleri de bu dinamikleri esas almak durumundadır.

The world became a global village due to globalisation process. even the economic structures of the countries is strong & sustainable, there is a possibility for these economies to be effected by the world crisis’ There are some business companies that can easily turn the crisis to a set of opportunities. Any coumtry facing an economic depression effects the other counties economies’ Countries in develeping policies to avoid the crises’ danages should examine the dynamics of these crises in order to solve the problems associated with them.
Keywords: Business; Finansal Krizler; Finansal Krizler Global; Global; Global Financial Crisis, 2008-2009; İşletme; Küresel Finansal Krizler, 2008-2009