ÜRETİM İŞLETMELERİNDE KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİNE DUYULAN GEREKSİNİM VE UYGULAMA BOYUTU - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Son zamanlarda üretim işletmelerinde, üretim teknolojilerine ve üretim modellerine bağlı olarak maliyet sistematiği ve modellerinin gereksinim duyulan bir ihtiyaç olarak irdelendiğini görmekteyiz. Nedensel açıdan bakıldığında maliyet ve yönetim muhasebesinin geleneksel sistemleri kullanması günümüzde beklentiye cevap vermediği ya da yeterli olmadığı vurgulanmaktadır. Bu açıdan 2000'li yılların başından itibaren gündeme gelen yeni bir yaklaşım Kaynak Tüketim Muhasebesi'dir. Bu yaklaşım, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme'nin avantajlarını kullanan ve Alman Maliyet Muhasebesi'nin kaynaklara bakış açısıyla entegre edilen bir yaklaşım olup, maliyetlerin temelinin kaynaklar olduğunu kabul eder. Kaynak Tüketim Muhasebesi'ni diğer yaklaşımlardan farklı kılan, atıl kapasitesinin izlenebilmesi, amortisman hesaplamasında yerine koyma maliyetini kullanması ve yönetim kararlarında etkili olan Katkı Marjı Gelir Tablosu'nu kullanmasıdır. Bu çalışmada öncelikle Kaynak Tüketim Muhasebesinin ortaya çıkışı, tanımı ve özelliklerine yer verilerek, aşamaları belirtilmiştir. Ardından konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek uygulama üzerinde incelenmiştir

Recently, it is seen that cost systematic and its models have been explicated as a necessity for the requirement of production technologies and models in production businesses. When it is taken care of casual view, the fact that cost and management accounting use traditional systems do not reply the expectations or is not sufficient is emphasized. In this case, a new approach that has come to order since the beginning of the 2000s is Resource Consumption Accounting. This approach is the approach that uses the advantage of Activity. Based Costing integrated with German Cost Accounting with its point of view, accepts that the fundament of the costs is resources. What distinguishes Resource Consumption Accounting from the other approaches is that inactive capacity can be activated, replacement cost ca be used in amortization counting and Contribution Margin Income Schedule which influences management decisions can be used. This paper includes firstly how Resource Consumption Accounting emerged, its description, characteristics and stages. Then, a sample implementation is studied for it to be understood well
REQUIREMENT FOR RESOURCE CONSUMPTION ACCOUNTING AND ITS APPLICATION SIZE IN PRODUCTION BUSINESSES
Keywords: İktisat; İşletme