Soğuk bağlı kompozit demir peletlerde farklı bağlayıcıların basma dayanımı üzerine etkilerinin araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmada, yerli cevher ve kömür kaynaklarımız kullanılarak demir tanesi üretiminin ilk aşaması olan soğukta sertleşebilen kompozit peletlerin üretilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda farklı bağlayıcılar kullanılarak elde edilen kompozit peletlerin basma dayanımları üzerine bağlayıcı türünün etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda Divriği A kafa manyetit konsantresi ile bağlayıcı olarak nişasta, toz novalak reçine ve melas kullanılarak peletler üretilmiştir. %2.5, %5 ve %10 oranında pirinç nişastası ilaveli peletler, etüvde 100oC, 150oC ve 200oC sıcaklıklarında 30, 60, 90 ve 120 dakika; toz novalak reçine ilaveli peletler 100oC, 150oC ve 200oC sıcaklıklarda 60, 180 ve 240 dakika ve melas çözeltisi ilave edilerek yapılan peletler ise 150oC, 200oC ve 250oC sıcaklıklarda 1, 2 ve 3 saat kurutulmuştur. Soğukta sertleşen kompozit peletler için literatürde tavsiye edilen basma dayanımı değeri 250-300 N/pelet olup, elde edilen sonuçlar bu değerlere göre karşılaştırılmıştır. Nişasta ile yapılan deneylerde en iyi sonuç %10 bağlayıcı ilaveli peletlerin 200oC’de 2 saat kurutma süresinde 205 N/pelet olarak bulunmuştur. Toz novalak reçine ile yapılan deneylerde %5 bağlayıcı ilaveli peletlerin 100oC’de 3 saat kurutma süresinde 392,28 N/pelet olarak ve %2 bağlayıcı ilaveli peletlerin 200oC’de 1 saat kurutma süresinde 421,7 N/pelet değerleri elde edilmiştir. Melas ile yapılan deneylerde ise en iyi sonuç %60 bağlayıcı ilaveli peletlerin 150oC’de 3 saat kurutma süresinde 360 N/pelet olarak bulunmuştur.

In this study, domestic iron ore and coal were used to accomplish one of the first phase of iron production which was intended for the production of cold-bonded composite pellets and composite pellets obtained in this context. Finally, the effect of different binders on the binding type of compressive strength were also investigated. In experimental work, raw materials used included pellets were produced using Divrigi A Hill magnetite concentrate, using rice starch, powder novalak resin and molasses as binders. 2.5%, 5% and 10% weight basis rice starch added pellets were heat treated in an oven at 100oC, 150oC and 200oC for 30, 60, 90 and 120 minutes; powder novalak resin pellets heat treated at 100oC and 150oC and 200oC temperatures for 60, 180 and 240 minutes, molasses solution was added to pellets and the pellets heat treated at 150oC, 200oC and 250oC for 1, 2 and 3 hours.
Investigation into effect of various binders on the compressive strength of cold bonded composite iron ore pellets