Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardaki bireysel çalgı (flüt) ve öğretimi dersine yönelik flüt öğretim program tasarısı - Gençel Ataman, Özge (My University, 2010)
MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDAKİ BİREYSEL ÇALGI (FLÜT) VE ÖĞRETİMİ DERSİNE YÖNELİK FLÜT ÖĞRETİM PROGRAM TASARISI Bu araştırmanın amacı, Müzik Eğitimi mevcut kur tanımlarının sekizinci yarıyılında yer alan “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersine yönelik bir flüt öğretim program tasarısının oluşturulmasıdır. Bu araştırma “survey – betimsel” model niteliğindedir. Araştırmada betimsel model, Müzik Eğitimi Anabilim Dalları’nda görev yapmakta olan flüt eğitimcilerinin ve öğrenim görmekte olan 3. ve 4. sınıf flüt öğrencilerinin ‘Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi’ dersine ve bu derse yönelik olarak hazırlanacak flüt öğretim program tasarısına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2008–2009 eğitim öğretim yılında Eğitim Fakültelerinin GSE Bölümlerine bağlı 21 Müzik Eğitimi nda görev yapmakta olan flüt eğitimcileri ve Eğitim Fakültelerinin GSE Bölümlerine bağlı 20 Müzik Eğitimi nda öğrenim görmekte olan 3. ve 4. sınıf flüt öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninin ulaşılabilir sayıda olması nedeniyle evren örneklem grubu olarak alınmıştır. Araştırmada gerekli olan veriler, literatür taraması, yapılandırılmış görüşme ve anket teknikleri yoluyla toplanmıştır. Araştırmada, yapılandırılmış görüşme tekniği, flüt eğitimcilerine ve flüt öğrencilerine uygulanan, ‘Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi’ dersi ve bu derse yönelik oluşturulacak flüt öğretim program tasarısı ile ilgili anketlerin içeriğinin belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Araştırmada, yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilen verilerden yola çıkılarak hazırlanan flüt eğitimcisi ve flüt öğrencisi anketleri, Eğitim Fakültelerinin GSE Bölümleri Müzik Eğitimi Anabilim Dalları’nda görev yapmakta olan flüt eğitimcileri ve aynı kurumlarda öğrenim görmekte olan 3. ve 4. sınıf flüt öğrencilerinin ‘Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi’ dersine ve bu derse yönelik hazırlanacak flüt öğretim program tasarısına ilişkin görüş ve bilgileri ile ilgili verileri elde etmek amacıyla kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi sırasında araştırmanın amacına bağlı olarak sayı (n), yüzde (%), aritmetik ortalama () ve standart sapma (ss) kullanılmıştır. Araştırmadaki görüşlerin ve görüş ortalamalarının karşılaştırılması için verilerin türüne göre (sayım verileri, ölçüm verileri) Ki-kare (χ²), Fisher’ın Tam Olasılık Testi, Mann Whitney – U Testi ve Bağımsız Gruplarda T – Testi kullanılmıştır. İstatistiksel çözümlemeler sonucunda, •Flüt eğitimi sürecinde flütün nasıl öğretilmesi gerektiğine yeterince yer verilmediği ve bu eksiklik nedeniyle flüt öğrencilerinin flüt öğretimi boyutu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, •“Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersinin flüt öğrencileri açısından gerekli ve yararlı olduğu ancak dersin flüt eğitimi ve öğretimi olarak iki boyuttan oluşması nedeniyle ders saati açısından yetersiz olduğu, •Flüt öğrencilerinin çalgılarını mesleki yaşamlarında aktif olarak kullanmayı istedikleri, •Flüt öğrencilerinin çalgılarını mesleki yaşamlarında aktif olarak kullanmayı isteme durumları ile okumakta oldukları sınıf, mezun oldukları lise türü ve flüt eğitimine başlama zamanları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, •Flüt öğrencilerinin flüt eğitimcisi olmayı istedikleri, •Flüt öğrencilerinin flüt eğitimcisi olmayı isteme durumları ile okumakta oldukları sınıf ve flüt eğitimine başlama zamanları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, ancak mezun oldukları lise türü arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, •Flüt öğrencilerinin flütün nasıl öğretileceği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, •Flüt öğrencilerinin flütün nasıl öğretileceği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olma durumları ile okumakta oldukları sınıf, mezun oldukları lise türü ve flüt eğitimine başlama zamanları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, •Flüt Öğrencilerinin “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersi kur tanımını flüt eğitimi ve flüt öğretimi açısından yeterli, açık ve anlaşılır buldukları, •Flüt Öğrencilerinin “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersi kur tanımını flüt eğitimi ve flüt öğretimi açısından yeterli, açık ve anlaşılır bulma durumları ile okumakta oldukları sınıf, mezun oldukları lise türü, flüt eğitimine başlama zamanları, flüt eğitimcisi olmayı isteme durumları ve flütün nasıl öğretileceği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olma durumları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, •Flüt eğitimcilerinin ve flüt öğrencilerinin “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersi kur tanımını flüt eğitimi-öğretimi açısından açık ve anlaşılır bulma durumları arasında flüt eğitimcilerinin lehine anlamlı bir fark olduğu, •Flüt eğitimcilerinin, oluşturulacak flüt öğretim program tasarısındaki hedeflere, içeriğe, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme durumlarına genel olarak tamamen katıldıkları, •Flüt öğrencilerinin, oluşturulacak flüt öğretim program tasarısındaki hedefler, içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme durumları hakkında genel olarak kısmen bilgi sahibi oldukları ve •Hem flüt eğitimcilerinin hem de flüt öğrencilerinin, flütün nasıl öğretileceği ile ilgili bilgiler içeren bir flüt öğretim program tasarısının, flüt öğretimine, flüt öğretimi sürecinin düzenli ve disiplinli gerçekleşebilmesine ve flüt öğrencilerinin mesleki yaşamlarına olumlu katkı sağlayacağı görüşünde oldukları saptanmıştır. Flüt eğitimcilerinden ve flüt öğrencilerinden elde edilen görüşler ve literatür taraması yoluyla toplanan verilerden hareketle “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersine yönelik Flüt Öğretim Program Tasarısı oluşturulmuştur. Tasarıda, çağdaş bir öğretim program tasarısında yer alması gereken ögelerin tümüne yer verilmeye çalışılmıştır. Oluşturulan program tasarısının flüt öğretimi açısından flüt eğitimcilerine, flüt öğrencilerine, alanla ilgili program geliştirme çalışmalarına ışık tutacağı umulmuş ve hem oluşturulan program tasarısının hem de “Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi” dersinin daha işlevsel bir yapıya kavuşması amacıyla çeşitli öneriler sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlanma aşamasında, elde edilen verilerden yola çıkılarak oluşturulan Flüt Öğretim Program Tasarısı’nın, flüt öğrencilerine tanıtılması amacıyla sergilenmesi tercih edilmiştir. Program tasarısı, “Flüt Öğretim Program Tasarısı” başlıklı seminer çalışması ile 23 Aralık 2009 tarihinde BAÜ Necatibey Eğitim Fakültesi Halil İnalcık Salonu’nda Müzik Eğitimi reysel çalgı flüt öğrencilerine sergilenmiştir. Anahtar Sözcükler: Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlar, Flüt Öğretimi, Program Tasarısı

CURRICULUM DESIGN OF FLUTE INSTRUCTION ABOUT THE INDIVIDUAL INSTRUMENT (FLUTE) AND TEACHING COURSE IN MUSIC TEACHER TRAINING INSTITUTIONS The aim of this study is to form a curriculum design about the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” which takes place in the 8th mid term of description of existing courses in Music Education Main Science Branch. A survey-descriptive model was undertaken in the research. Descriptive model was used to determine the opinions of flute educators serving in Music Education Main Science Branches and the 3rd and 4th class students about the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” and a flute instruction curriculum design which will be prepared according to this class. The population includes the music educators serving in the 21 Music Education Main Science Branch which is bounded to the Department of Fine Arts Education of Education Faculties and the 3rd and 4th class flute students studying in 20 Music Education Main Science Branch bounded to Department of Fine Arts Education of Education Faculties. Because of the number of the population is accesible, population is taken as a sampling group. The data which was necessary in the research was collected by literature hatching, constructed interview and questionnaire techniques. The constructed interview technique was used to determine the content of the questionnaires about the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” which was applied to flute educators and flute students and the flute instruction curriculum design that would be formed according to this class. The flute educators and student questionnaires which were prepared according to the data collected by constructed interview forms were used to obtain the data about the opinions and information of the flute educators serving in Music Education Main Science Branches of Education Faculties and the 3rd and 4th class flute students studying at the same institutions. Depending on the objective of study number (n), percentage (%), mean () and the standard deviation (ss) was used during the analysis of the data. According to the kind of the data Chi-square (χ²), Fisher’s Exact Test, Mann Whitney – U Test, and Independent-Samples T Test was used to compare the opinions and the average of the opinions in the research. As a result of the statistical analysis, •It isn’t given enough emphasis on how the flute should be taught in the process of flute education, because of this deficiency, flute students don’t have enough information about the dimension of flute teaching, •“Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” is necessary and beneficial for the flute students, however the class has two dimensions as flute education and instruction. Thus, it is inadequate for class time, •Flute students want to use their instruments actively in their professional life, •There is no significant relationship among the situations in which the flute students want to use their instruments actively in their professional life and the class that they have been studying, the kind of high school that they have graduated and the time they start the flute education, •The flute students want to be the flute instructor, •There is no significant relationship among the situations in which the flute students want to be the flute instructor and the class that they have been studying and the time they start the flute education, however there is a significant relationship with the kind of high school they have graduated, •Flute students haven’t enough information about flute instruction, •There is no significant relationship among the situations in which the flute students have enough information about how the flute will be taught and the class that they have been studying, the kind of high school that they have graduated and the time they start the flute education, •Flute students find sufficient, clear and understandable the course description of the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” in terms of flute education and instruction, •There is no significant relationship among the situations in which the flute students find sufficient, clear and understandable the course description of the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” in terms of flute education and instruction and the class that they have been studying, the kind of high school that they have graduated ,the time they start the flute education, the situations that they want to be the flute instructor and the situations that they have enough information about how the flute will be taught, •There is a significant difference on the flute educators’ behalf between the situations in which the flute educators and flute students find the course description of “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” clear and comprehensible in terms of flute education-instruction, •Generally, flute educators attended to the objectives, content, teaching-learning processes and measurement-evaluation situations in flute instruction curriculum design which will be formed, •Flute students have limited information about the objectives, content, teaching-learning processes and measurement- evaluation situations in flute instruction curriculum design which will be formed and •It is indicated that both flute educators and flute students have the opinion that a flute instruction curriculum design including information about how the flute should be taught will provide a positive contribution to flute instruction, to a systematic and disciplined flute instruction process ,and to the professional life of the flute students. Flute Instruction Curriculum Design was formed about the “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course” according to the data which was collected from the opinions of flute educators and students and literature hatching. In the curriculum design, all of the elements which should take place in a contemporary instruction curriculum design was tried to be mentioned. It is considered that the curriculum design will shed a light to the flute educators, flute students, the studies of developing curriculum design about the discipline, and various proposals are presented to reach a more functional structure for “Individual Instrument (Flute) Education and Teaching Course”. At the stage of the research’s conclusion, according to the data which was achieved, Flute Instruction Curriculum Design was preferred to be exhibited for the purpose of introducing it to the flute students. Curriculum design was exhibited at Halil İnalcık Saloon of the Necatibey Education Faculty with the title of “Flute Instruction Curriculum Design” seminar at the date of 23 December 2009. Key words: Music Teacher Training Institutions, Flute Instruction, Curriculum Design
Keywords: Enstrüman_Öğrenim ve Öğretim; Flüt_Müzik Eğitimi