Arşiv belgelerinden hareketle 18. yüzyıl İstanbulʹunda Ramazan - Yıldırım, Ertuğrul (My University, 2013)
ARŞİV BELGELERİNDEN HAREKETLE 18. YÜZYIL İSTANBUL’UNDA RAMAZAN Bu çalışma, Osmanlı arşiv belgeleri ışığında XVIII. yüzyıl İstanbul ramazanlarını konu edinmektedir. Tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte Ramazan ayının Müslümanlar için önemi Kurʹan ve Hadisler ışığında anlatılmıştır. Birinci bölümde Asr-ı Saâdetʹten başlayarak XVIII. yüzyıla kadar bazı İslâm toplumlarının Ramazan ayı yaşayışları kısaca anlatılmıştır. İkinci bölümde XVIII. yüzyılda Ramazan ayı gelmeden önce yapılan çeşitli hazırlıklar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Ramazan ayı içerisinde İstanbulʹda yapılan Hırka-i Şerif Ziyareti, Huzur Dersleri, Mahyâ, İftar Davetleri gibi çeşitli etkinlikler, başlıklar halinde anlatılmaya çalışılmıştır.

RAMADANS İN 18. CENTURY’S İSTANBUL WİTH REFERENCE TO ARCHİVE DOCUMENTS This study is about 18. Century’s Ramadans in İstanbul in the light of Ottomon Archieves. The thesis consists of introduction and three chapters. İn introduction part it tells the importance of Ramadan for Muslims in the light of Kor’an and prophet Mohammad’s sayings. Some İslamic society’s way of Ramadan living from Asr-ı Saadet to 18. Century is mentioned in the first chapter. İn the second chapter it tells the preparations made in 18. Century before the Ramadan comes. And in the third chapter it tries to explain some Ramadan month activities such as visit to the Hırka-i Şerif, Huzur Dersleri, Mahya and İftar invitations.
Keywords: İslam Tarihi