Yazılım sektörünün gelişme dinamikleri: dünyada ve Türkiye’de sektörel gelişme stratejileri - Yılmaz, Şenay (My University, 2007)
YAZILIM SEKTÖRÜNÜN GELİŞME DİNAMİKLERİ : DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE SEKTÖREL GELİŞME STRATEJİLERİ Bilgi ekonomisi içerisindeki en önemli alt sektörlerden biri olan yazılım sektörü, gelişmekte olan ülkeler açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Ekonominin tüm segmentlerinde kullanılabilen, katma değeri yüksek bir endüstri olan yazılımın küresel pazarı sürekli genişlemektedir. Günümüzde gelişmekte olan pek çok ülke yazılım endüstrisindeki gelişmeleri yakından takip etmekte ve kendileri için uygun gelişim stratejilerini sorgulamaktadır. Bu çalışmada çeşitli teorik çalışmalar göz önünde bulundurularak yazılım sektöründe başarıyı etkileyen dinamikler incelenmektedir. Yazılım endüstrisinde öncü konumundaki Hindistan, İsrail ve İrlanda’da sektörün gelişimi ve başarı faktörleri araştırılmaktadır. Ayrıca çeşitli ülke deneyimleri ışığında Türkiye’de sektörün durumu ve etkinliği değerlendirilerek olası stratejik gelişim modelleri tartışılmaktadır.

DYNAMICS OF SOFTWARE INDUSTRY: DEVELOPMENT STRATEGIES IN THE WORLD AND TURKEY Being one of the most important industries in knowledge economy software provides many potential benefits for developing countries. Today, because of its high value addition quality, software technology is widely used in all economic activities. Thus, the international demand for software is rapidly increasing. Nowadays, in quest of the most appropriate development strategy, many developing and transitional economies have become active or closely interested in software production. This research reviews the factors underlying successful software production in developing countries. It also investigates the experiences of the most successful developing economies like India, Israel and Ireland. Furthermore, the study examines the current state of software industry in Turkey and argues about possible strategic approaches for development and success in the industry.
Keywords: Bilgi_Ekonomi; Ekonomi; Gelişme Stratejileri; Yazılım Endüstrisi