Covid-19 ve reklamlar : Pandemi̇ süreci̇nde televi̇zyon reklamlarındaki̇ deği̇şi̇m - Erel, Buse (My University, 2023)
Uygarlık tarihi boyunca tüm toplumlar belli değişimler geçirmiştir. Bu değişimler uzun veya kısa vadede, büyük veya küçük ölçekte, hızlı veya yavaş bir şekilde gerçekleşmiş ve toplumların yapısını etkileyerek günümüz dünyasını oluşturmuştur. Değişimin pek çok faktörü vardır. Tarih boyunca yaşanan değişimlerin faktörlerinden biri de toplumda meydana gelen salgın hastalıklardır. Günümüz dünyasında yakın tarihte meydana gelen COVID-19 salgını, toplumsal pratiklerin neredeyse tümünde değişimlere sebep olmuştur. İçinde bulunulan “yeni normal” yaşantıda yüz yüze iletişim azalmış, “evde kal” mesajları tüm toplumların mottosu haline gelmiştir. Bu çalışmada COVID-19 pandemi sürecinde yaşanan değişimlerin reklam metinlerine ne şekilde yansıdığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 11 Mart 2020- 2 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki COVID-19 pandemi sürecinde yayınlanan ve Youtube Ads Leaderboard sıralamasına göre en çok izlenen 10 televizyon reklam filmi, Roland Barthes’ın göstergebilimsel analiz yöntemi ve sembolik etkileşimcilik kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Sonuç olarak, araştırma kapsamında ele alınan reklam filmlerinin tümünde pandemiye referans veren sembollerin yer aldığı; pandemi süreci beraberinde oluşan yeni düzenin ve getirilen kısıtlamaların olumlanarak izleyicilere benimsetilmeye çalışıldığı; yaşanan değişimin iyi yönlerine bakılması gerektiği mesajlarının verildiği; pandemi sürecinin geçeceğine yönelik verilen mesajların beraberlik adı altında kurallara riayet edilmesi koşuluna bağlandığı; markaların içinde bulunduğu ekonomik alandaki konumuna bağlı olarak pandemiye ilişkin göstergelerden yararlanarak müşterilerine ve müşteri adaylarına mal ve hizmetlerinin tanımını yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.

Throughout the history of civilization, all societies have undergone certain changes. All these changes have affected the structure of societies and created today's world. One of the factors of the changes experienced throughout history is the epidemic diseases occurring in society. The COVID-19 pandemic, which occurred recently in today's world, has caused changes in almost all social practices. This study aims to reveal how the changes experienced during the COVID-19 pandemic process are reflected in advertising texts. In this context, the 10 most watched television commercials according to the Youtube Ads Leaderboard ranking, which were broadcast during the COVID-19 pandemic period between March 11, 2020 and May 2, 2020, were examined within the framework of Roland Barthes' semiotic analysis method and symbolic interactionism theory. As a result, all of the commercials included in the research included symbols referencing the pandemic, the new order and restrictions brought about during the pandemic process were affirmed and tried to be adopted by the audience, the messages were given that the positive aspects of the change should be looked at, and the messages that the pandemic process would pass were given under the name of unity and compliance with the rules. It has been concluded that brands define their goods and services to their customers and prospective customers by making use of pandemic-related indicators depending on their position in the economic field.
Keywords: Advertising; COVID-19; COVID-19 (Disease); Göstergebilim; Kovid-19 (Hastalık); Pandemi; Reklam; Reklamcılık; Salgın; Sembolik Etkileşimcilik COVID-19; Semiology; Social aspects; Social Change; Sosyal yönleri; Symbolic Interaction; Toplumsal Değişim