Meme kitlelerinin ayırıcı tanısında difüzyon MR görüntülemenin etkinliği ve histopatolojik korelasyonu - Şahin, Cennet (My University, 2011)
Çalışmamızın amacı, solid meme kitlelerinin malign-benign ayrıcı tanısında, difüzyon MR incelemesinin ve ADC ölçümünün tanıya katkısının araştırılmasıdır. Çalışmaya, yaşları 18-79 arasında ( ort. 48.5 ) değişen 51 hasta ve histopatolojik tanı almış 51 kitle alındı. Ellibir hastanın 49 ‘u ( %96.1 ) kadın, 2’ si ( %3.9 ) erkek idi. Hastalar 1.5 Tesla manyetik alan gücünde MR cihazı ile bilateral meme koili kullanılarak incelendi. Difüzyon ağırlıklı görüntüler spin eko “echo planar” görüntüleme sekansı ile elde edildi, “b” değeri 50, 400, 800 sn/ mm2 olarak belirlendi. Elde olunan görüntüler üzerinden, görünür difüzyon katsayısı (apparent diffusion coefficients, ADC) normal meme parankimine ait fibroglandüler dokuda ve meme lezyonlarında hesaplandı. Çalışmamızın istatistiksel analizinde SPSS (15.0) uygulandı. ADC değerleri min. ± standart sapma olarak verildi. Bağımsız gruplar arasındaki ort. ADC değerleri Student t testi kullanılarak karşılaştırıldı. Farklı lezyonları ayırt etmek için kullanılan eşik ADC değerlerini elde etmek için ROC (Reciever - operating characteristics) analizi yapıldı. Yapılan ölçümlerde min. ADC değerleri ortalaması, normal fibroglandüler dokuda 1,42±0,17 x10-3 mm2/ sn, benign meme lezyonlarında 1,9±0,45x10-3 mm2/ sn ve malign meme lezyonlarında 0,86±0,26 mm2/ s olarak saptandı. Malign ve benign lezyonların 1,03 × 10-3 mm2/ sn ADC eşik değeri ile % 88.5 duyarlılık ve %100 özgüllük il

The purpose of our study was to determine apparent diffusion coefficients (ADCs) of focal breast lesions on the basis of diffusion-weighted MR imaging sequence and to evaluate whether ADC measurements can be used to characterize lesions as benign and malign. A total of 51 patient between the age of 18-79 years (mean,48.5 years) with 51 histopathologically verifed breast lesions were investigated in this study. 49 ( %96.1 ) of this patients were female and 2 (%3.9) of them were male. The patients were examined by a 1,5 T system using bilateral phased array breast coil. Spin echo ‘’echo planar’’ diffusion imaging was used to scan patients. Images were obtained by ‘’b’’ values 50, 400 and 800 seconds/ mm2. The min. apparent diffusion coefficients (ADC) was calculated on normal fibroglandular tissue and breast lesions. We used SPSS (15.0) program for statistical analysis in our study. ADC values given as min.±SD. ADC values of independent groups compered by ‘Student t’ test. ROC (Reciever - operating characteristics) analysis made to find treshold ADC value to differantiate lesions. The ADC values were as follows (mean): Normal fibroglandular tissue 1,42 ±0,17 x10-3 mm2/ sn, benign breast lesions 1,9±0,45x10-3 mm2/ sn and malignant breast lesions 0,86±0,26 mm2/ sn. The treshold ADC value found 1,03 × 10-3 mm2/ sn (with %88.5 specificity and %100 sensitivity) to differantiate beningn lesions from maligns. If we use ADC range (lesion/ normal fibroglanduler tissue) to differatiate lessions, the treshold was 0,8 (with % 91.4 specificity and %100 sensitivity). The mean min. ADC obtained from malignant breast lesions was statistically different from that observed in benign solid lesions (p <0,01). Diffusion imaging can be used in differentiation of malign and benign breast lesions.
Keywords: Radyoloji; Tıp