Laurus Nobilis, Oregano ve Cinnamomum Zeylanicum Uçucu Yağları İlaveli Antibakteriyel Selülozik Membranların Üretilmesi - AYDIN, YAŞAR ANDELİB (My University, 2019)
Bu çalışmada, Laurus nobilis, Oregano ve Cinnamomum zeylanicum bitkilerinden hidrodistilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağlar kullanılarakGluconacetobacter hansenii P2A (KUEN 1606) tarafından sentezlenen bakteriyel selüloz (BC) membranlara antimikrobiyel özellikkazandırılması hedeflenmiştir. Uçucu yağların analizi gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Analiz sonucunda L. nobilis, Oregano ve C. zeylanicum uçucu yağlarının temel bileşenleri sırasıyla, 1,8-cineole (%63.7), carvacrol(%64,5) ve cinnamaldehyde (%80,9) olarak belirlenmiştir. BC membranlar, %1-12 (v/v) uçucu yağ içeren çözeltiler ile temas ettirilmişve daha sonra disk difüzyon tekniği ile Staphylococcus aureus (ATCC 25923, Gram pozitif) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853,Gram negatif) bakterilerine karşı etkinlikleri araştırılmıştır. Sonuçlar, L. nobilis uçucu yağı yüklenmiş BC membranların S. aureus’a karşıetkin olmadığını, P. aeruginosa’ya karşı ise ancak %8’in üzerindeki derişimlerde zayıf etki göstererek yarıçapı 2 mm’ye varan inhibisyonbölgeleri oluşturabildiğini göstermiştir. Öte yandan, Oregano ve C. zeylanicum uçucu yağları ile yüklenmiş biyofilmler yarıçapı sırasıyla13 mm ve 16 mm’ye varan inhibisyon bölgeleri oluşturarak her iki patojene karşı da yüksek etkinlik göstermişlerdir.

In this study, it was aimed to gain antimicrobial property in to bacterial cellulose (BC) membranes synthesized by Gluconacetobacter hansenii P2A (KUEN 1606) using essential oils derived from Laurus nobilis, Oregano and Cinnamomum zeylanicum plants via hydrodistillation. The analysis of essential oils was realized by Gas Chromatography and Mass Spectroscopy (GC-MS). Accordingly, major constituents of essential oils were identified as 1,8-cineole (63,7%), carvacrol (64,5%) and cinnamaldehyde (80,9%) for L. nobilis, Oregano and C. zeylanicum, respectively. BC membranes were contacted with solutions of 1-12% (v/v) oil content and then tested for antibacterial activity against Staphylococcus auerus (ATCC 25923, Gram positive) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853, Gram negative) by disc diffusion technique. Results showed that BCs treated with the essential oil from L. nobilis were inactive against S. aureus and slightly active against P. aeruginosa only over concentrations of 8% with maximum inhibition radius of 2 mm. On the contrary, biofilms loaded with essential oils of Oregano and C. zeylanicum were highly active against both pathogens with inhibition zone reaching as high as 13 and 16 mm, respectively.
Fabrication of Laurus Nobilis, Oregano and Cinnamomum Zeylanicum Essential Oils Supplemented Antibacterial Cellulosic Membranes
Keywords: Kimya, Uygulamalı; Kimya, Tıbbi; Kimya, Organik; Çevre Bilimleri; Matematik; Fizik, Matematik; Mühendislik, Kimya; Mühendislik, Elektrik ve Elektronik; Endüstri Mühendisliği; Mühendislik, Makine; Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler