Göçmen derneklerinin göçmenlerin çalışma hayatına etkisi : Pomaklar örneği - Öztürk, Mahir Çağrı (My University, 2019)
GÖÇMEN DERNEKLERİNİN GÖÇMENLERİN ÇALIŞMA HAYATINA ETKİSİ: POMAKLAR ÖRNEĞİBu çalışmada Türkiye’de yaşayan Pomakların kurdukları dernekler aracılığıyla çalışma hayatındaki durumları dayanışma ağı kapsamında incelenmiştir. Çoğunluğu Bulgaristan’dan gelen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski göçmen gruplarından biri olan Pomakların, iş bulma ve iş kurma dinamikleri, mesleki dağılımları, eğitim durumları, işsizlik ve yoksulluk düzeyleri, ticari hayattaki bağları ve sendikalaşma eğilimleri göç ağları üzerinden oluşturdukları dayanışma ağları kapsamında ele alınmıştır.Tez çalışması kapsamında Pomakların Türkiye’de kurdukları derneklerin yönetici pozisyonunda görev alan kişilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda Pomakların göç ağları oluşturdukları ve bu yapıların çalışma hayatlarına da yansıyarak ağ tipi bir dayanışma içerisinde oldukları gözlenmiştir. Dernekler üzerinden kurdukları ilişkileri ağları aracılığıyla istihdama katılmada dayanışma içerisinde oldukları, dernek yöneticilerin gözlemleri, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunlarının olmadığına yöneliktir. İlk göç dalgaları itibariyle Türkiye’de tarımsal faaliyet sürdüren temel eğitim düzeyindeki Pomak topluluğu, son dalga ve sonrasında eğitim düzeylerini yükselterek birçok meslek grubuna dahil olmuştur. Dernek çatısı altında kurdukları dayanışma ilişkileri, çalışma hayatına da yansımış ve dernek yöneticilerinin gözlemleri sendikalaşma eğilimlerinin yüksek olduğu yönündedir.

THE EFFECT OF MIGRANT ASSOCIATIONS ON THE WORKİNG LİFE OF MIGRANTS: THE CASE OF POMAKSThis research paper examines the situation of the labor life of Pomaks in Turkey in an aspect of the cooperation network provided by associations founded by Turkish Pomaks. Pomaks’ who mostly migrated from Bulgaria and one of the oldest immigrant groups of the Turkish Republic, finding/ founding jobs, labor distribution, education levels, unemployment and poverty levels, commercial connections and unionization tendencies are reviewed by cooperation networks which are created through migration networks.Heads of the Pomak associations are interviewed in detail during the research process. According to the interviews, Pomaks have created migration networks, and these bodies are reflected in their labor life which leads to network-type cooperation. Pomaks are cooperating for contributing employment through associations and their connections. Seniors of the associations' states Pomaks have no issues about unemployment and poverty. Despite the first migration wave of Pomaks were occupied with agriculture with basic education levels, the last waves involved with various occupational groups by improving their educational level. Seniors of associations have also observed the tendency of unionization is quite high which proves the association related connections reflect on their labor life.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Dayanışma Ağları Pomaks; Göç Ağları; Göçmen Dernekleri; Labor economics; Migrant Associations; Migrant Network; Pomak Associations; Pomak Dernekleri; Pomaklar; Solidarity Network