İnsan ve nesne ilişkisi açısından koleksiyonculuk - Ayyıldız, Esengül (My University, 2003)
“İnsan ve Nesne İlişkisi Açısından Koleksiyonculuk” Nesneler, yalnızca maddi varlıklar değil, kültürel varlıklardır. Topluluklar tarafından oluşturulan kültürlerin birer göstergesidirler ve bir anlatım oluşturmaktadırlar. “İnsan ve Nesne İlişkisi Açısından Koleksiyonculuk” adlı bu çalışmada hayatın her alanında var olan, kimliğin ifadesinde rol oynamanın yanı sıra kültürün taşıyıcısı da olan objelere yüklenen anlamlar, koleksiyoncuların bu objelerle kurdukları ilişkiler, iletişim alanında son derece önemli bir gelişme olan internetteki müzayede ve alış veriş alanlarında yapılan koleksiyonculukla bu ilişkilerin nasıl bir değişime uğradığı anlatılmaktadır. Farklı özelliklere sahip objeleri belirli bir sistematik içinde bir araya getirerek, bu bütünle bir anlatım oluşturan koleksiyoncular, internetten önce pazarlar, dükkanlar, müzayedeler veya fuarlar gibi somut kamusal alanlarda objeye dokunarak, gerçekten görerek, koklayarak ve aslında objeyi hissederek onu oluşturdukları bütünün içine yerleştiriyorlarken, sanal alanda obje edinmeleriyle duydukları bu hazlar yok olmaktadır. İnternet böylelikle koleksiyonculuğu anlamsızlaştırmakta, kişiyi objeden belli bir mesafede tutması sebebiyle yalnızca sunulduğu şekliyle algılamasını sağlamaktadır. Sanal alanın kimliksiz ve bedensiz ortamı, tıpkı kent gibi kültürlerin ve kimliklerin karşılaşma mekanı olmuşken, koleksiyonculuğun ve objelerle kurulan ilişkileri anlamsızlaştırmakta ve kişiyi sahip olmak arzusunda olduğu o objeye yabancılaştırmaktadır.

“Collecting in Terms of Relation Between Human and Object” Objects are not only physical entities but also cultural entities. They are an indicator of the cultures formed by the communities and they constitute an exposition. This work titled “Collecting in Terms of Relation Between Human and Object” explains the meanings imputed to objects that exist in every area of life, that play an important role in expression of identity and that are also the conveyor of culture, as well as the relations the collectors establish with such objects, and what kind of a change these relations have undergone with the collecting done at auction and shopping sites on the Internet that is a significant development in communications. While the collectors, who compose an expression by gathering objects with different attributes in a systematic way, placed the objects in the whole by touching, actually seeing, smelling and feeling the object at concrete public areas such as markets, shops, auctions or exhibitions before the Internet, these delights felt by them disappear due to obtainment of such objects on the virtual environment. Thus, the Internet renders collecting meaningless and makes the objects to be perceived just as they are presented, due to the fact that it keeps the person at a specific distance from the object. The impersonal and bodiless environment of the virtual space renders collecting and relations established with the objects meaningless at a time when they have become a place of meeting of cultures and identities just like the cities, and estranges the individuals from that object that he/ she desires to possess.
Keywords: İletişim; Koleksiyonculuk; Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim