Stratejik kar planlaması ve dinamik bütçeleme modelinin geliştirilmesi - Öztürk, Erkan (My University, 2005)
Bu çalışma, işletmelerde uygulanmakta olan bütçe sistemlerinin neler olduğunu ve bu yöntemlerin stratejik ortamda nasıl geliştirilebileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu anlamda, değişen çevre şartlarına hızlı uyum sağlayabilecek bir bütçe sistemi kurulması gerekliliği öngörülmüş ve hazırlanma tekniği açısından dinamik bütçeleme tekniği önerisi getirilmiştir. İşletmelerin dış çevredeki faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan stratejileri, uzun vadede karlılıklarını etkileyeceğinden stratejik kar planının oluşturulması ve buradan elde edilen stratejik karın dinamik bütçe sistemine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu sebepten; çalışma içerisinde, işletmenin stratejilerine bağlı bir kar rakamı elde edilmiş ve bu kar rakamına ulaşabilmek için katlanılabilecek maliyetler ilgili kalemlere dağıtılmıştır. Satış bütçesiyle başlayan dinamik süreç, stratejik kar rakamının ekonometrik modellerle tahmin edilmesinin ardından hedef maliyete ulaşılmasına kadar devam etmiştir. Ardından elde edilen maliyet bütçeleri, işletmelerin kullanabilecekleri dinamik bir bütçe sürecini meydana getirmiştir. In this study, It is trying to find out what kind of budgeting system applicate in bussines enterprises. Also trying to how to join strategy into this budgeting models. A requirement that in a changing external environment bussines enterpireses should developed a dynamic budgeting system that can adopt to external environment found in this study. Strategic factors that can effects to the profitability of bussines enterprises in long term. So bussiness should developed a budgeting system that include strategic profit concepts. Because of this requirement firstly determined a strategic profit then determined cost items that can help to budgeting system. The process of dynamic budgeting system starts by Sales Budget and continue to forecast a strategic profit leevel using econometric forecats models. At the end, acheived to target profit figure. This budgeting process continue by preparing costs related budgets in Budget of Cost of Good Sold.
Keywords: Bütçe Sistemleri