Yükseltgenme-indirgenme konusunun öğretilmesinde bilgisayar destekli eğitimin öğrenci başarısına etkisi - Bilgi, Mehmet (My University, 2010)
Bu araştırma, Ortaöğretim 11. Sınıf Fen Bilimleri alanı, Kimya Dersi programında bulunan Yükseltgenme-İndirgenme Reaksiyonları Konusu üzerine gerçekleştirilmiştir. Çalışma aynı okulda öğrenim gören dört sınıfın katılımıyla yürütülmüştür. Çalışmada Geleneksel Öğretim, Bilgisayar Destekli Öğretim, Laboratuar Destekli Öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca bir sınıfta da Bilgisayar Destekli Öğretim ve Laboratuar Destekli Öğretim yöntemleri birlikte uygulanmıştır. Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamasının gerçekleştirilmesi için konuya uygun olarak araştırmacı tarafından bir yazılım hazırlanmıştır. Bu yazılım, bilgisayar laboratuarında öğrenciler tarafından kullanılmak suretiyle uygulanmıştır. Laboratuar Destekli Öğretim yönteminin uygulanmasında, laboratuar ortamında öğrencilere deneyler yaptırılarak konular işlenmiştir. Geleneksel Öğretim yönteminde ise sınıf ortamında klasik yöntemle ders işlenmiştir. Araştırmada kullanılan öğretim yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarılarına, hatırlama düzeylerine ve kimya dersine karşı tutumlarına etki yapıp yapmadığı araştırılmıştır. Araştırma aynı öğretim kurumunda toplam 133 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma modellerinden deneysel ve tarama modelleri kullanılmıştır. Deneysel modelde Sontest Kontrol Gruplu Model seçilmiştir. Tarama modelinde ise, İlişkisel ve Korelâsyon Türü İlişkisel Tarama Modelleri kullanılmıştır. Araştırmadaki bağımlı değişkenler; kimya başarısı, hatırlama düzeyi ve öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarıdır. Bağımsız değişken ise seçilen öğretim yöntemleridir. Çalışma sonuçlarına göre Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamalarının gerçekleştirildiği öğrencilerin akademik başarıları ve hatırlama düzeyleri, Geleneksel Öğretim grubu ve Laboratuar Destekli Öğretim grubu öğrencilerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Ancak Laboratuar Destekli Öğretim yöntemi uygulanan grup ile Geleneksel Öğretim uygulanan grubun akademik başarıları ve hatırlama düzeyleri arasında anlamlı bir farklılaşma söz konusu olmamıştır. Bilgisayar Destekli Öğretim uygulanan grup ile hem Bilgisayar Destekli Öğretim hem de Laboratuar Destekli Öğretimin birlikte uygulandığı grubun akademik başarılarında ve hatırlama düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşmamıştır. Ancak, Bilgisayar Destekli Öğretim ve Laboratuar Destekli Öğretimin birlikte uygulandığı grubun akademik başarıları ve hatırlama düzeyleri daha yüksek olmuştur. Çalışma gruplarının kimya dersine karşı olan tutumlarında uygulama sonucunda istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Demografik özelliklerin öğrencilerin akademik başarıları ve Kimya tutumu üzerindeki etkilerinde ise; öğrencilerin kimya dersi başarı algı durumları ile anne çalışma durumlarının akademik başarılarında anlamlı bir farklılık yarattığı tespit edilmiştir. Ancak cinsiyet, anne-baba eğitim seviyeleri ve ailelerin sosyoekonomik düzeyleri gibi değişkenlerin öğrencilerin akademik başarıları ve kimya tutumları üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. mya Eğitimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, İndirgenme, Yükseltgenme

This research, was carried out in the subject of Oxidation-Reduction Reactions of Grade 11 secondary chemistry curriculum. Four classes from the same school participated in the research. In these classes Traditional Teaching, Computer Assisted Instruction, Laboratory Based Teaching methods were used. In one of the classes Computer Assisted Instruction and Laboratory Based Teaching methods were used together. A software was developed by the researcher to be utilized in Computer Assisted Instruction. This software was used with the students in the computer laboratory. The students in the Laboratory Based Teaching group were exposed to laboratory experiments. The traditional teaching method was used in classroom environments in the control group. The teaching methods used in the study were evaluated on the basis of their effect, if any, on students' academic success, their recall level, attitudes toward chemistry. This research was carried out with the participation of 133 students in total. Experimental and survey research methods were used. The posttest control group model was chosen in the experimental method. In the survey method corelational and relationship based models were used. Dependent variables were chemistry achievement, recall level, attitudes toward chemistry. The independent variable was the teaching method. According to the results of study, the students in the Computer Assisted Instruction group differed in their academic achievement and levels of recall from the students in the traditional teaching and laboratory based instruction groups in statistically significant way. However, the students in the laboratory based instruction and traditional instruction groups were not significantly different in terms of their academic achievement and recall levels. There was not statistically significant difference in terms of academic achievement and levels of recall between the students in the Computer Assisted Instruction group and the students in the group where both computer assisted instruction and laboratory based instruction were used. With this said, the group where both Computer Assisted Instruction and Laboratory Based Teaching were used had a higher academic achievement and levels of recall. Overall, there were no significant differences in students' attitudes toward chemistry. This study also examined the effects of students' demographic characteristics on students' academic achievement and attitude toward chemistry. Mother’s working status was found to be statistically significantly related to students’ perception of chemistry success. However, gender, parents' educational level and socioeconomic level of families had no effect on students' academic achievement and attitudes toward chemistry. Chemistry Education, Computer Assisted Instruction, Reduction, Oxidation
Keywords: Kimya_Eğitim; Kimya_Orta Öğretim; Öğrenim ve Öğretim