Üstbilişsel strateji eğitiminin Türk öğrencilerin İngilizce dinleme becerileri üzerine etkisi - Ülke, Hakan Zehra (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı üstbilişsel strateji eğitiminin İngilizceyi ikinci dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin dinlediğini anlama becerileri ve üstbilişsel farkındalıkları üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada, 2014 yılında İstanbul’da özel bir üniversitede alt-orta seviyede

öğrenmekte olan 31 öğrenci yer almıştır. Beş hafta süren üstbilişsel strateji eğitimi süresince, deney grubundaki 16 öğrenci, İngilizce dinlediklerini anlamada başarılı olmalarını sağlayacak yöntembilim hakkında bilgilendirilmiş ve kestirim, planlama, nasıl öğrendiğini izleme, kendini değerlendirme ve problem çözme, ayrıca çıkarım, detaylandırma, özetleme, not-alma ve ortak çalışma stratejilerini kullanmaları amaçlanmıştır. Kontrol grubunda ise 15 öğrenci aynı süre zarfında nasıl ve neyi dinleyecekleri konusunda yönlendirilmeden aynı dinleme materyallerini eş miktarda dinlemişlerdir. Veriler üç ölçme aracı kullanılarak toplanmıştır: Dinlediğini Anlama ön-test (çalışmanın başında verilmiştir); Dinlediğini Anlama son-test (öğrencilerin duyduğunu anlama becerilerindeki gelişimi değerlendirmek amacıyla çalışmanın sonunda verilmiştir); ve Üstbilişsel Farkındalık Dinleme Anketi (Metacognitive Awareness Listening Questionnaire, MALQ), öğrencilerin üstbilişsel gelişimlerini ölçme ve değerlendirme amacıyla ön-test ve son-testlerden hemen sonra verilmiştir. Dinlediğini Anlama ön-test ve son-testlerden ve Üstbilişsel Farkındalık Dinleme Anketinden edinilen veriler SPSS aracılığı ile analiz edilmiş ve deney grubundaki öğrencilerin dinlediğini anlamada kontrol grubundaki öğrencilerden daha başarılı oldukları ve deney grubundaki düşük-becerili öğrencilerin uygulanan strateji eğitiminden daha çok faydalandıkları görülmüştür. Uygulanan strateji eğitiminin öğrencilerin dinlediğini anlamaya etkileri kanıtlanmasına rağmen, anket sonuçları öğrencilerin üstbilişsel gelişimlerini yansıtmamıştır. Çalışma, öğrencilerin ders programları ile bütünleşik üstbilişsel strateji eğitiminden faydalanabileceklerini ve daha etkin dinleyiciler olabileceklerini göstermiştir. ABSTRACT The study investigated the effects of metacognitive strategy training on the English listening comprehension and metacognitive awareness of Turkish students at a private university in Istanbul, Turkey, with 31 pre-intermediate level L2 English students. During the five-week metacognitive strategy training, the experimental group (n = 16) was instructed to use a methodology that led learners through the metacognitive processes such as prediction, planning, monitoring, evaluating, and problem solving. The control group (n = 15), during the same weeks, listened to the same listening texts same number of times without specific guidance on how to listen. Data collection instruments were: Listening Comprehension Pre-test, Listening Comprehension Post-test and the Metacognitive Awareness Listening Questionnaire (MALQ). The Listening Comprehension pre and post tests were used to evaluate the effects of metacognitive strategy training on the listening performance of the participants, and the MALQ was used to measure the participants’ development of metacognition about L2 listening. The data was analyzed using the SPSS. The experimental group significantly outperformed the control group on the Listening Comprehension post-test and the less-skilled listeners in the experimental group benefited more from the training compared to the more-skilled listeners in the same group. Although the training proved to be beneficial for the listening comprehension of the experimental group, the MALQ responses did not significantly reflect the participants’ growth of metacognitive awareness. The conclusion of the study is that L2 English learners can benefit from the metacognitive strategy training embedded into the listening comprehension lessons and become more skillful listeners.
Keywords: Dinleme Becerileri, Eğitimde; Eğitim; Eğitim ve Öğretim; İngilizce; Türkiye; Yabancı Dil; Yabancı Dil Eğitimi