Türkiye'de hizmet sektöründe göçmen istihdamı : sağlık turizmi örneği - Radu, Gizem Emul (My University, 2019)
Bu çalışma son dönemlerde dünyada büyük bir genişleme göstererek bir sektör haline gelen sağlık turizminde istihdam edilen göçmenlerin işgücü piyasasına dahil olma dinamiklerinin ve çalışma koşullarının incelenmesini amaçlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda sağlık turizmi sektörünün ve sektördeki göçmen işgücü istihdamının yakın gelecekte daha önemli hale geleceği öngörüsünden yola çıkarak bu konuda yapılacak çalışmalar için katkı sağlamayı amaç edinmektedir. Sağlık turizmi, kapitalizmin uluslararasılaşması sürecinde sağlık ve turizm alanlarında yaşanan dönüşümlerin etkisiyle, günümüzde özellikle ‘’gelişmekte olan ülkeler’’ için büyük bir rekabetin olduğu küresel bir sektör haline gelmiştir. Türkiye, turizm sektöründeki potansiyelini yeni bir pazar alanı olarak gelişen bu sektörde değerlendirmeyi hedefleyerek iç dinamiklerini bu küresel sektörle uyumlu hale getirmeye başlamıştır. Bu düzenlemelerin en önemli yönü günümüze dek ‘’yabancılara’’ kapalı olan sağlık alanının, sağlık ile turizmi birbirine entegre etme çabaları doğrultusunda göçmen istihdamına açılmasını kolaylaştırıcı yeni kurallar getirmesidir. Bu kapsamda çalışmamızda mevcut literatür ve ikincil kaynakların yanı sıra sağlık turizminde çalışan göçmenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

This study aims to analyze labor market dynamics and working conditions of migrant workers in health tourism, which has become an expanding sector in recent years around the world. Predicting that health tourism sector itself, and employing migrant labor in this sector will become more significant in the near future, this study aims to contribute future research in this subject. Due to the transformations in health and tourism, stemming from the internationalization of capitalism, health tourism has become a global sector in which there is a great competition especially for ‘’developing countries’’. Aiming at using its already existing potential in the tourism sector in this newly emerging field, Turkey started to adapt its internal dynamics with the global dynamics of health tourism. The most important aspect of the regulations is to bring new rules to facilitate employment of migrants in the health sector, in parallel with effort to Turkey’s integrate the field of health to the tourism, which was closed to ‘’foreigners’’ previously. İn addition to the existing literature and secondary sources semi-structured interviews were conducted with migrant workers employed in health tourism.
Keywords: Emigration and immigration; Göç; Göç ve göçmenlik; Göçmen Emeği Health Assistance; Health Tourism; Immigration; Migrant Employment; Sağlık Hizmetleri; SağlıkTurizmi; Toruism; Turizm Sektörü; Turkey; Türkiye