Kur'ân'da peygamber duaları ve dînî kültürümüzdeki yeri - Ayan, Hidayet (My University, 2009)
İnsan doğası gereği inançsız yaşayamaz. İnancın temel fenomenlerinden biri, insanla müteal varlık arasındaki ilişkiden ibaret olan duadır. Ilahî-beşerî bütün dinler insanın vazgeçemeyeceği bir ibadet olan duayı insan hayatında sistemli bir hale getirme çabasındadırlar. Kur’an-ı Kerîm de dua üzerinde önemle durmaktadır. Kur’an-ı Kerîm’de iki yüzden fazla ayet doğrudan dua ile alakalıdır. Bu ayetlerin bir kısmında yaratıcı, birer model olarak, peygamber ve salih kulların dualarından bahsetmektedir. Kur’an-ı Kerîm’de yer alan peygamber dualar, müslümanların dinî, dünyevî ve kültürel hayatında etkin bir konumdadır. Işte bu çalışmada öncelikle Kur’an-ı Kerîm’de geçen peygamber duaları klasik ve modern tefsirlerden faydalanılarak tahlil edilmiş, ikinci olarak ise bu duaların müslüman toplumların dinî, dünyevî ve kültürel hayatındaki etkileri incelenmiştir.

Due to its nature, humankind cannot live without belief, and one of the main phenomenon in faiths is the pray which is just about the relationship between the human and the transcendent one. All the religions aim to systematize the pray in man's life that is indispensable. Also Qur'an draws attention about the pray. More than two hundred verses are directly relative with the pray. In some of these verses, Qur'an mentions about the pray of prophets and pious servants. These prays of the prophets in the Qur'an are very efficient in the religious, cultural and secular life of Muslims. Thus, in this study, primarily the prays of the prophets in the Qur'an have been analyzed within the classical and modern Qur'anic commentaries and secondarily the effects of these prays in the religious, daily life and cultural life have been investigated.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Peygamberler; Tefsir