Bestekar Tahir Karagöz’ün hayatı ve eserleri hakkında bir çalışma - Şen, İhsan (My University, 2011)
BESTEKÂR TAHİR KARAGÖZ’ÜN HAYATI VE ESERLERİ HAKKINDA BİR ÇALIŞMA DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. M. NURİ UYGUN Bestekâr Tahir Karagöz 01.01.1921 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hocası Hacı Veyis Zâde’nin teşvikleri ile Sadettin Kaynak’ın öğrencisi olmuş ve uzun yıllar Sadettin Kaynak’tan makam, musiki dersleri almıştır. Hayatının bir dönemini İstanbul’da geçiren Tahir Karagöz sonraki yıllarda Ankara’ya yerleşmiş ve ömrünün sonuna kadar burada yaşamıştır. Ankara ve İstanbul’un birçok önemli camilerinde görev yapmış ve Tasavvuf Musikîsi faaliyetlerinde din görevlilerine ve çevresindeki çok farklı kesimlerden insanlara öncülük etmiştir. Ankara Radyosunda Tasavvuf Musikisi korosunu kurarak birçok program icra etmiştir. Bestekârlığı, mevlithanlığı ve icracılığı ile 20. Yüzyıl Türk Tasavvuf Musikisinde çok önemli bir yere sahip olan Tahir karagöz, bestelediği “Sordum sarı çiçeğe” ilahisi ile şöhret kazanmış ve hep bununla anılır olmuştur. Tezimizde yer verdiğimiz Tahir Karagöz’ün 62 adet eserinde ilahi formundan şarkı, nefes, köçekçe, saz eseri formuna kadar birçok formda eseri bulunmaktadır. Çevresindeki düşkün insanlara yardım etme noktasında çok hassas olan Karagöz, çok cömert olması ile çevresindeki insanlar tarafından her zaman taktir edilmiştir. Bu gönül zenginliği ile çok farklı kesimden insanların gönlüne girmeyi başarabilmiş ve hayatını veren el olma konumunda geçirebilme erdemini gösterebilmiştir. Hayatının son dönemlerinde Dış Ticaret Bakanlığına memur olarak geçen Tahir Karagöz, burada da besteler yapmaya, öğrenciler yetiştirmeye devam etmiş ve bu kurumdan emekliye ayrılmıştır. 16 Kasım 1994 tarihinden gece geç saatlerde rahatsızlanan Tahir Karagöz, Gazi Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde sabaha yakın saatlerde 73 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Hacı Bayram Veli Camiinde kılınan namazın ardından Ankara’da Karşıyaka mezarlığına defnedilmşitir. THE WORK ABOUT LİFE OF COMPOSER TAHİR KARAGÖZ AND HİS COMPOSES Yrd. Doc. Dr. M. Nuri UYGUN Composer Tahir Karagoz was born in Meram in Konya on March 1st, 1921. He became one of the students of Saadettin Kaynak as a result of his teacher Hoca Veyis Zade’s encouragements. He took many music classes from Saadettin Kaynak for long years. He had spent a period of his life in Istanbul, but later settled down in Ankara and lived there until the end of his life. He served in many important mosques in Istanbul and Ankara. During this time, he pioneered many religious officials and people around him having different backgrounds in his Sufi music activities. He administered many programs in Ankara Radio by establishing a sufi music chorus. Tahir Karagoz, well-known for his abilities at bestekârlık, mevlithanlık, icrâcılık in Turkish Sufi Music of the 20 Century , became famous by his hymn entitled “Sordum Sarı Cicege” and is called to mind with this hymn. Among Tahir Karagoz’s 62 works mentioned in this study, there are many music works composed by him, from hymn until sarkı, nefes, kocekce, saz eseri. Karagoz, very sensitive to the needy around him, was mostly appreciated for his generosity by people around him. In the last years of his life, although he worked for the Ministry of External Trade, he continued composing new hymns and training his students and retired from this institution. He got some trouble at late night hours on November 16th, 1994 and lost his life in the early-morning hours. When he died, he was 73 years old. He was buried at Karsiyaka Cemetery in Ankara after funeral salat in Haci Bayram Veli Mosque.
Keywords: Bestekarlar_Biyografi; Biyografi; İslam Tarihi; Tasavvuf Müziği