The relationship between person-organization value fit and organizational commitment - Coşkun, Gökçe (My University, 2007)
BİREY-ORGANİZASYON DEĞER UYUMU İLE ORGANİZASYONEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ Geçmişte yapılan araştırmalar organizasyonlarına bağlılığı yüksek olan çalışanların daha verimli çalıştıklarını, daha az stres yaşadıklarını, daha az devamsızlık yaptıklarını ve daha az işten ayrıldıklarını ortaya koymuştur. Bu nedenle günümüz iş dünyasında şirketler daha başarılı olabilmek için organizasyonel bağlılık konusuna ayrı bir önem vermektedir ve onu arttırmanın yollarını aramaktadırlar. Bu yollardan biri de birey-organizasyon değer uyumunu sağlamaktan geçmektedir. Çalıştıkları organizasyonda var olan değerlerle kendi sahip oldukları değerler arasındaki uyumun artması ortak bir paylaşımın varlığı nedeniyle çalışanların organizasyonlarına daha fazla bağlı olmasına yol açacak ve organizayonlar için iş anlamında güzel çıktılar doğuracaktır. Bu çalışmanın amacı; birey-organizasyon değer uyumu ile organizasyonel bağlılık arasındaki ilişkiyi tanımlamaktır. Bu kapsamda Cable ve Judge’ın 1996’da revize ettiği 40 maddelik Organizasyon Kültür Profili Ölçeği ile Meyer ve arkadaşlarının 1993’te revize ettiği 18 maddelik Organizasyonel Bağlılık Ölçeği ve demografik verileri elde etmeye yönelik soruların bulunduğu anket bir telekomünikasyon firmasında çalışan 121 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına gore; birey-organizasyon değer uyumu ile organizasyonel bağlılık arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Organizasyonel bağlılığın üç faktörü ve birey-organizasyon değer uyumu arasındaki ilişki incelendiğinde ise; literatürdeki bulgularla benzer sonuçlar gözlenmiştir. Birey-organizasyon değer uyumu ile ilkesel bağlılık ve duygusal bağlılık arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiş olup devamlılık bağlılıkla anlamlı bir ilişki gözlenememiştir. Literatürdeki bulgulardan farklı olarak birey-organizasyon değer uyumu ile ilkesel bağlılık arasında duygusal bağlılığa gore daha kuvvetli bir ilişki saptanmıştır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN PERSON-ORGANIZATION VALUE FIT AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT Past researches indicated that employees with high levels of organizational commitment tend to work more efficiently, tend to experience less stress, tend to make less absenteeism and tend to quit their jobs less than do employees with low levels of commitment. That is why in order to be successful in today’s work life, organizations give a special importance to organizational commitment topic and try to find ways to keep it high. One of these ways is maintaining person-organization value fit. If the compability of values between individuals and organizations is high, because of this common sharing individuals tend to be more committed to their organizations and that will result with good work outputs. The aim of this study is to explain the relationship between person-organization value fit and organizational commitment. In this context, a questionnaire consists of Cable & Judge (1996) ‘s revised 40 items OCP Scale, Meyer et.al.(1993)’s revised 18 items Organizational Commitment Scale and demographic questions were applied to a sample of 121 employees in a telecommunication company. According to the results of the study, a significant positive correlation was found between person-organization value fit and organizational commitment. When the relation between dimensions of organizational commitment and person-organization value fit was examined, findings were consistent with past researches’ findings. While a significant positive correlation between person-organization value fit and normative commitment and affective commitment was found, no significant relation was found between person-organization value fit and continuance commitment. Contrary past researches’ findings, the relationship between person-organization value fit and normative commitment was stronger than the relationship between person-organization value fit and affective commitment.
Keywords: Birey-Organizasyon Değer Uyumu; İnsan Kaynakları Yönetimi; Organizasyonel Bağlılık