Metal-seramik sistemlerde estetik başarıyısağlamak için önerilen teknikler - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yapısal sağlamlık ve tahmin edilebilir sonuçlarının bulunması sayesinde metal seramik restorasyonlar (MSR), diş kayıplarının tedavisinde geleneksel bir tedavi seçeneği olmaya devam etmektedir. Bu restorasyonlar diş sıkan hastalar veya splintleme ihtiyacı olan sallanan dişlerin olduğu vakalarda yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. MSRın kullanımı fonksiyonel ve estetik getirileri sayesinde uzun yıllar başarı sağlamış ve karmaşık vakaların çözümünde en uygun seçenek olmuştur. Metal seramik restorasyonların, yüksek dayanıklılık, streslere karşı koyabilmek için metal altyapıyı kullanabilmesi, ısısal uyum, çatlak oluşma olasılığının azlığı ve kırılmaya karşı yüksek direncinin olması gibi bir çok avantajının olması yanında metal altyapı nedeniyle seramik kalınlığının yetersiz kalabilmesi, ön bölgede transparan metal rengi yansıması, diş eti çekilmesi sonucunda metal açığa çıkması, porselen metal bağlantısında oksit tabakası oluşumuna bağlı problemler oluşabilmesi gibi bir takım dezavantajları vardır. Dental materyallerdeki güncel gelişmeler MSRın da gelişmesine neden olmuştur. Bu gelişmeler arasında, fiziksel özellikleri geliştirilmiş ve feldspatik porselenlerden daha az aşınan yeni jenerasyon seramiklerin geliştirilmesi, daha yeni metal alaşım ve seramik kombinasyonları, preperasyonları ve metal üzerine preslenebilir porselenler sayılabilir.

Metal-ceramic restorations continue to be a traditional treatment modality in the treatment of tooth losses due to their structural durability and predictability. These restorations have been used successfully for many years in patients who have clenching and who needs splinting of mobile teeth. The use metal-ceramic restorations have succeeded for many years because of their functional and esthetic yields and have been the most appropriate treatment option for the treatment of complex patients. Besides the advantages of metal-ceramic restorations such as high strength, the ability to use the metal framework to resist the stresses, thermal harmony, deficiency of the possibility of crack formation and high resistance against fracture; they have have some disadvantages like the possibility of deficiency of ceramic thickness due to metal framework, reflection of metal color in the anterior region, metal exposure resulting from gingival recession and problems due to the formation of oxide layer in metal-porcelain bond. Recent advances in dental materials resulted in the improvement of metal-ceramic restorations. The development of new generation porcelains which have improved physical properties and have less wear then feldspathic porcelains, new metal alloy and ceramic combinations and pressable porcelains over preparation and metal are some of the recent developments.
Techniques to ensure success for esthetic metal-ceramic restorations
Keywords: Malzeme Bilimleri, Seramik