Şatıbi’nin el-muvafakat’ında kitap delili - Yücel, Hakan (My University, 2002)
Şâtıbî'nin el-Muvâfakât'ında Kitâb delili isimli bu çalışma giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Girişte, Şâtıbî'nin yaşadığı çevrenin sosyal, siyasi, kültürel, ekonomik durumuyla birlikte, hayatı ve ilmi şahsiyeti de işlenmiştir. Birinci bölümde, kitâb kelimesinin sözlük ve terim manaları ve klasik fıkıh usûlü kaynaklarında Kitâb delili üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, tezin ana bölümü olan, Şâtıbî'nin el-Muvâfakât'ında Kitâb delili işlenmiştir. Bu bölümde özellikle Şâtıbî'nin Kitâb delili hakkındaki görüşleri hakkındaki görüşleri ve bu konudaki orijinal tesbitleri ortaya konulmuştur. In this thesis, Shatibi's thoughts about Qur'an in Shatibi's el-Muvafakat is studied. This study comprises an introduction and two chapters. In the introduction; economical, political, cultural circumstances of his society whicih he lived and Shatibi's story of life and his works about Islam are examined. In the first chapter, meanings of the Qur'an is explained. After that, the Qur'an is studied in the books of usul al-fıkh In the second chapter, Shatibi's approches to the Qur'an is examined and Shatibi's different thougts about Qur'an in Shatibi's el-Muvafakat is mentioned.
Keywords: Din; Fıkıh ve fıkıh ilmi; İslam; İslam Dini; Sosyal Yaşam_Türkiye_Tarih