Tenisçilerde pliometrik antrenmanların kol ve bacak kuvveti, servis, forehand, backhand vuruş süratleri ve vurulan hedefe isabet yüzdelerine etkisinin incelenmesi - Ölçücü, Burçin (My University, 2011)
TENİSÇİLERDE PLİOMETRİK ANTRENMANLARIN KOL VE BACAK KUVVETİ, SERVİS, FOREHAND, BACKHAND VURUŞ SÜRATLERİ VE VURULAN HEDEFE İSABET YÜZDELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. BURÇİN ÖLÇÜCÜ Bu çalışmada, tenisçilerde pliometrik antrenmanların kol ve bacak kuvveti, servis, forehand, backhand vuruş süratleri ve vurulan hedefe isabet yüzdelerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya, yaşları 20-25 arasında 40 erkek tenisçi gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar yaşlarına göre karşılıklı olarak dengelendi ve yansız atama yolu ile deney (n=20) ve kontrol (n=20) grubuna ayrıldı. Deney grubu üyeleri sekiz haftalık klasik tenis antrenmanlarına ilave olarak pliometrik antrenman programına katılırken (haftada 3 gün, günde 2 set), kontrol grubu bu süreçte sadece klasik tenis antrenmanına devam etti. Bağımlı değişkenlere ilişkin ölçümler çalışmanın başlangıcında, 4. haftanın ve 8. haftanın sonunda yapıldı. Antrenman programının bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için Mixed between-within subjects ANOVA kullanıldı. Ortalama pik tork skorlarındaki anlamlı değişimlerin alt vücut için özellikle 600/ sn ve 1200/ sn deki direnç hızlarında (sağ ekstansiyon / sağ fleksiyon), üst vücut için 600/ sn deki direnç hızında (dış rotasyon) deney grubundan kaynaklandığı görülmüştür (p<.05). Backhand (el arkası) ve forehand (el önü) paralel ve çapraz vuruşlardaki maksimum hız gelişimleri deney grubunda anlamlı olarak daha fazla olmuş, isabet skorlarındaki gelişim özellikle backhand çapraz vuruşlarda ve tüm servis atışlarında deney grubunda ortaya çıkmıştır (p<.05). Sonuç olarak, klasik tenis antrenmanına ilave olarak uygulanan pliometrik egzersizlerin tenisçilerin omuz ve bacak kuvveti üzerinde olumlu etkiler yaptığı, atış ve vuruş hızları ile birlikte isabet oranlarınıda geliştirdiği görülmüştür. tenis, pliometrik antrenman

INVESTIGATION OF THE EFFECT OF PLYOMETRIC TRAININGS ON ARM AND LEG STRENGHT, THE STROKES SPEED OF SERVICE, FOREHAND AND BACKHAND AND THE PERCENTAGES OF SHOT ACCURACY. BURÇİN ÖLÇÜCÜ. In this study, the effect of plyometric trainings on tennis players’ arm and leg strength, the strokes speed of forehand, backhand, service and the percentage of shot accuracy was surveyed. 40 male tennis players, who were 20-25, attended to the study voluntarily. Attenders were separated into two groups with objective designation as test group (n=20) and control group (n=20) and balanced according to their ages. While the members of test group attended to plyometric training programme (3 days in a week and 2 sets in a day) in addition to 8 week classical tennis trainings, in this period control group went on just classical trainings. Measurements related to the dependent variable were made in the beginning of the study, at the 4th week and at the 8th week. “Mixed between-within subjects ANOVA” was used to evaluate the effect of the trainings on dependent variable. It was seen that the significant changes at average pik tork scores their resistance speed for the lower part of the body especially 60˚/ second and 120˚/ second (right extension/ right flexion), their resistance speed for the higher part of the body 60˚/ second (external rotation) arise from the test group (p<.50). Maximum speed progresses at backhand and forehand parallel and cross punches were pointedly higher and the progress at the scores of hitting the mark particularly in backhand cross punches and all service punches emerged for test group (p<.50). As a consequence, plymetric exercises used as an addition to the classical training have positive effects on the strength of leg and shoulder; in the mean time they enhanced both the punching and throwing speed and the rate of hitting the mark. Key words: tennis, plyometric training
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Polimetrik Antrenman; Tenis