El-bilek kemikleri, servikal vertebra ve dişlerin gelişimdönemlerine göre kronolojik yaş evrelerinin el-bilek grafileri ve dental volumetrik tomografi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi - Ünver, Tuğba (My University, 2013)
EL-BİLEK KEMİKLERİ, SERVİKAL VERTEBRA VE DİŞLERİN GELİŞİM DÖNEMLERİNE GÖRE KRONOLOJİK YAŞ EVRELERİNİN EL-BİLEK GRAFİLERİ VE DENTAL VOLUMETRİK TOMOGRAFİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı, el-bilek kemikleri, servikal vertebra ve diş gelişim dönemlerine göre kronolojik yaş evrelerinin el-bilek grafileri ve dental volumetrik tomografi (DVT) ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışma grubunu 25’i kız, 25’i erkek olmak üzere toplam 50 bireyin el-bilek grafisi ve DVT kayıtları oluşturmaktadır. El-bilek grafilerinde büyüme ve gelişim dönemleri Greulich-Pyle atlasından yararlanılarak belirlenmiştir. Bu metod ile, parmak kemiklerinde epifiz diyafiz ilişkisi dikkate alınmış ve büyüme gelişim dönemleri 6 safhada sınıflandırılmıştır. Servikal vertebralar ise DVT’den elde edilen sagital kesitler üzerinde Hassel ve Farman tarafından geliştirilen metod ile incelenmiştir. Ayrıca diş gelişim dönemlerinin tayini için DVT’den panoramik rekonstriksiyonlar oluşturulmuştur. Bu görüntüler, Demirjian metoduyla OnyxCeph sefalometrik analiz kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel incelemede el-bilek kemik gelişimi ve servikal vertebra gelişimi arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Spearman’s rho korelasyon analizi, kronolojik yaş ve diş gelişim dönemleri arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Kız ve erkek bireylerde el-bilek kemik gelişimi ile servikal vertebra gelişimi ve kronolojik yaş ile diş gelişim dönmleri arasındaki ilişkiye bakıldığında pozitif yönlü, istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyetler arasında ise el-bilek kemikleri ve servikal vertebra gelişim dönemleri ile diş gelişim dönemleri değerleri ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çalışmamız sonucunda DVT’nin kronolojik yaş evrelerinin değerlendirilmesinde diğer görüntüleme yöntemleri kadar güvenilir bir görüntüleme yöntemi olduğu saptanmıştır. Comparative Evaluation of Chronologic Age Stages According to Hand and Wrist Bones, Cervical Vertabrae and Dental Maturation Stages Using Hand-Wrist Radiography and Dental Volumetric Tomography The aim of this work was to comparatively evaluate hand-wrist bones , cervical vertebrae and tooth development stages according to chronological age phases , using hand - wrist radiographs and dental volumetric tomography(DVT). The study group consisted of hand - wrist radiographs and DVT records of, totally 50 individuals, 25 girls and 25 boys. The growth and development phases in hand - wrist radiographs were determined according to pre - pick phase. The epiphase and diaphase relations of phalanges were examined and growth attack phases were classified in 6 stages. Cervical vertebrae were investigated on sagittal sections obtained by DVT , using the method developed by Hassel and Farman. Besides, to determine the tooth age, panoramic reconstructions from DVT were investigated. These views were evaluated by the Demirjian method, using OnyxCeph cephalometric analysis program. In statistical evaluation, the relation between hand - wrist development and cervical vertebrae maturation was investigated by Sperman's rho correlation analysis , whereas the relations between cronological age and tooth age have been investigated by Pearson correlation analysis. When both female and male individuals were to be considerual, statistically, a significant and positive correlation found between hand-wrist development and cervical vertebrae maturations and cronological age and tooth age. A significant correlations between hand - wrist bones , cervical vertebrae maturations and tooth age ratio could not be found when sex was to be considerual. In conclusion, we proved that when cervical vertabrae and tooth developmental phases evaluated with DVT , the skeletal developmental phases could certainly determined .
Keywords: Adli Top; Diş; Kemik Gelişimi; Kronolojik Yaş Evreleri; Ortodonti; Ortopedi; Sağlık; Tıp; Yaş Tayini