Nuruosmaniye Kütüphanesi 4957 nolu Şiir Mecmuası (vr: 1b-33b) (inceleme-metin-MESTAP'a göre tasnifi) - Şahin, Onur (My University, 2024)
Bu çalışmada Nuruosmaniye Kütüphanesi 4957 numaralı şiir mecmuasının 1b-33b varakları incelenmiştir. İncelenen bölümdeki şiirlerin transkripsiyon harfleri ile oluşturulan metni ve MESTAP tablosu hazırlanmıştır. Toplam 254 varak olan mecmuanın, çalışılan 1b-33b varakları arasında Atîkî, Âzerî, Bağdatlı Rûhî, Cinânî, Emrî, Fevrî, Garîbî, Gelibolulu Mustafa Âlî, Hâletî, Lem’î, Nef’î, Nev’î, Nusretî, Sâ’î, Tîgî, Ulvî, Usûlî, Veysî mahlaslı şairlere ait şiirler bulunmaktadır. Ayrıca mahlassız bir şaire ait olan bir şiirle birlikte toplam 46 şiir bulunmaktadır.İncelenen varaklarda bulunan şiirlerin nazım şekilleri; terkîb-bend, kasîde, müseddes, tahmîs, tesdîs, rubâî, tercî‘-bend ve kıt‘a şeklindedir. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde genel olarak mecmua hakkında bilgiler verildikten sonra mecmuanın klasik Türk edebiyatındaki yeri ve önemi belirtilmiştir. İkinci kısımda mecmuanın çalışılan kısımları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü kısımda çalışılan kısımdaki şiirler şekil ve içerik yönünden incelenmiştir. Dördüncü kısımda öncelikle metin tesisinde kullanılan yöntemler belirtilmiş, incelenen varaklarda bulunan şiirlerin transkripsiyonlu metni sunulup, bahse konu şiirler divanlar ile karşılaştırıldıktan sonra farklılıklar dipnotta gösterilmiştir. Çalışma MESTAP tablosu ile tamamlanmıştır.

Pages 1b-33b of this active Nuruosmaniye Library poetry magazine signed by 4957. In the section examined, the transcription letters and text of the poems and the MESTAP table were prepared. Among the studied pages 1b-33b of the magazine, which has a total of 254 pages, are Atîkî, Azerî, Bağdatlı Rûhî, Cinânî, Emrî, Fevrî, Garîbî, Gelibolulu Mustafa Âlî, Hâletî, Lem'î, Nef'î, Nev'î, Nusretî, Sâ' î There are poems by poets with the pseudonyms Tîgî, Ulvî, Usûlî, Veysî. Additionally, there are 46 poems in total, including one poem belonging to a poet without a pseudonym. The verse forms of the poems found in the examined sheets; They are in the form of terkîb-bend, kasîde, müseddes, tahmîs, tesdîs, rubâî, tercî'-bend and kıt'a. In the first part of this study, which consists of five chapters, general information about the magazine was given, and then the place and importance of the magazine in Classical Turkish literature was stated. In the second features, information is given about the studied parts of the magazine. Thirdly, the characteristics of the form and content of the poems in the studied pieces. In the fourth chapter, first of all, the use of text and the copying used are specified, the transcribed text of the poems found in the examined sheets is presented, the poems in question should be compared with the divans, and then their details are separated in the footnote. The study was completed with the MESTAP table.
Keywords: 4957; Divan; Divan poetry; Divan şiiri; Magazine; Mecmua; MESTAP; MESTAP Nuruosmaniye Library; Nuruosmaniye Kütüphanesi; Poem; Şiir; Turkish poetry; Türk şiiri