Beykoz Yûşa türbesi bağlamında türbe ziyaretlerinin psiko-sosyal yönden incelenmesi - Altan, Asiye (My University, 2007)
İnsan ister medeni bir toplumda yaşamış olsun, isterse ilkel bir toplumda doğaüstü bazı varlıkların mevcudiyetine inanmış ve onlara yakın olma çareleri aramıştır. Bu sebeple birtakım nesnelere ve kişilere kutsallık atfetmiştir. Günümüzde mübarek olarak adlandırılan kişilerin kutsallaştırılması, dini inanç ve uygulamalara “türbe ziyareti” fenomenini eklemiştir. Türbede yatan kişiler sıradan kişiler değildir. Onlar manevi vazifelerini yerine getirmiş, nefislerini terbiye etmiş, belli bir ruh olgunluğuna ulaşmış ve aşkın varlığa daha yakın olduğu düşünülen kişilerdir. Vefatlarının üzerinden asırlar geçse de yattıkları yerden insanlara tesir ettiğine inanılmaktadır. Bu yüzden bu mekânlar ümidi olmayanlara ümit kapıları açan, sabrı öğreten, ölümden ötesi için fayda sağlayacağı düşünülen yerler arasında gelmektedir. Modernleşme süreci bu uygulamalar üzerinde olumsuz bir etki yapmamıştır. Aksine bu uygulamalar da modernleşerek varlıklarını sürdürmeye devam emektedir. İnsanın ızdırabı, ümitsizliği, sığınma hissi ve kurtarıcı düşüncesi her çağda bazı kişilerin kutsallaştırılmasına yetecektir. Biz bu araştırmamızda türbe ziyaretleri ile ilgili inanç, tutum ve davranışları, kişileri ziyarete iten psikolojik ve sosyolojik sebepleri, türbe ziyareti sırasında yapılan davranışları, ziyaret sonrasında kişilerin dini hayatlarındaki ve psikolojilerindeki değişiklikleri Beykoz Hz. Yuşa Türbesi bağlamında incelemeye çalıştık. Anket, mülakat ve gözlem tekniklerini kullanarak elde ettiğimiz verileri değerlendirmelerimizle birlikte sunduk.

At begining of humanity, whereever live in society life or primitive life, man has belived in super naturalism. That’s why they tried to find a remedy to close them. Day after day, blessed people who called abundant added “share visiting”phenomenon to religious belief and religious application. Cause of being powerful as a morally and having a mature and transcendental soul, blessed people live in share aren’t a normal people. The tomb’s are believed that give a patient and hope to people and also there are benefit place for the hereafter. The application had not been affect negative by the modernizm. In the other words, this aplications go on synchronıc with modernism . Cause of refuge some of people would be blessed, for an age. In this research in according to “Yuşa Tomb”, we have tried to find psychological and sociological factor of share visiting and people’s attitude and belief, at tomb and after tomb. We used a questionnaire, an observation and a interview technique for collecting data. And then we have presented our evaluation.
Keywords: Din Psikolojisi; Din_Kültür; İslam Dini_Türbeler