Düşük benlik saygısı gösteren border zeka düzeyindeki Cerebral Palsy’li ergen ve erken erişkinlerle yapılan grupla psikolojik danışmanın benlik saygısı ve anksiyete düzeyine etkisi - Yaycı, Levent (My University, 2000)
Bu çalışmanın amacı, düşük benlik saygısı gösteren border zeka düzeyindeki Cerebral Palsy'li ergen ve erken erişkinlerle yapılan grupla psikolojik danışmanın benlik saygısı ve anksiyete düzeyine etkisini incelemektir. Ön test-sontest kontrol gruplu deneme modeline uygun olarak hazırlanan çalışmanın evrenini Ekim 1996 - Temmuz 1999 tarihleri arasında Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi Psiko-Sosyal Servisi tarafından değerlendirilen 100 müraatçı oluşturmaktadır. Bunlar arasında uygulanan Cattell Zeka Testi 2A formu sonucunda border zeka düzeyinde olduğu saptanan 28 müracaatçıdan, uygulanan envanter sonuçlarına göre düşük benlik saygısı gösteren 16 müracaatçı araştırmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Gönüllü olma ve çalışmaların tümüne katılabilecek olup, olmama şartları da gözönüne alınarak sekizer kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Çalışmada benlik saygısı düzeyini ölçmek için Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve anksiyete düzeyini ölçmek için Beck Anksiyete Envanteri kullanılmıştır. Her iki ölçeğinde geçerlik ve güvenirlik çalışmaları değişik araştırmacılar tarafından yapılmıştır. Ayrıca her iki ölçekte Türkiye'de çeşitli çalışmalarda kullanılmıştır. Çalışmada katılımcılara ve ailelerine ait kişisel ve demografik bilgiler müracaatçıların dosya anemnezlerinden alınmıştır. Deney grubunu oluşturan katılımcılarla on hafta süreli grupla psikolojik danışma çalışması yapılmıştır. Her bir oturum yaklaşık 1.5 saat sürmüştür. Yapılan çalışma sonunda deney grubu benlik saygısında anlamlı bir farklılık (yükselme) saptanmıştır. Anksiyete düzeyinde ise düşüş görünmüş olmasına rağmen, bu fark istatistiksel bakımdan anlamlı düzeyde değildir. Kontrol grubunda ise her iki alanda da anlamlı bir farklılık görülmemiştir.

The universe of the study composed 100 subjects from the Psycho-Social service of Metin Sabancı Spastic Children Center. The sample was constructed from 28 border line IQ leveled adolescents by applying Coopersmith Self-Esteem Scale and Beck Anxiety Inventory. By the results of the inventories, 16 subjects with low self-esteem and with high anxiety level were selected. The experiment and control group were formed from 16 people. In this study Coopersmith Self-Esteem Scale was used to examine the self-esteem and Beck Anxiety Inventory was used to investigate the level of anxiety. The validity and reliability of two scales were examined by various researchers. Furthermore both of the scales were used in many studies in Turkey. In this study necessary information was collected from the anamnesis of C.P. adolescents. The duration of The Group Counseling Program was lasted 10 weeks, each meeting was lasted for about 1.5 hours. According to the results of the Program, a significant difference between experiment and control group in terms of self-esteem level was observed. Although there was a decline in the anxiety level, pre and post test results was not significant. In terms of the control group, pre and post test results of self-esteem and anxiety did not differentiate.
Keywords: Benlik; Benlik Tasarımı, Ergenlikte; Birey psikolojisi; Gelişim psikolojisi; Psikoloji; Psikoloji, Uygulamalı; Zihinsel Engelliler