Perinatal Yas Ölçeği (33 maddeli Kısa Sürüm): Türkçe geçerlilik ve güvenili rlik çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Perinatal Yas Ölçeğinin (33 maddeli Kısa Sürüm) Türk toplumu için geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacı ile metodolojik tasarımda planlanmıştır. Yöntem: Araştırma gebelik kaybı yaşayan ve gebelik kaybından en fazla 12 hafta geçmiş 185 kadın ile yapıldı. Veriler, Sosyodemografik Veri Formu ve Perinatal Yas Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçeğin geçerliliği dil ve kapsam geçerliliği ölçümleri ile yapıldı. Güvenirlik analizi için Cronbach alfa değerleri hesaplandı ve test-tekrar test güvenilirlik ölçümleri için ölçek hastalara iki hafta sonra yeniden uygulandı. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerliliği indeksi 0.95 olarak bulundu. Cronbach alfa değeri toplam ölçek için 0.96, üç alt boyut için 0.91-0.93 arasında bulundu. Toplam madde korelasyonları 0.11-0.86 arasında değişiyordu. Toplam test-tekrar test güvenilirlik değeri 0.91 olarak bulundu. Sonuç: Perinatal Yas Ölçeğinin 32 maddeye indirgenmiş, üç alt boyut yapısına sahip şeklinin perinatal kayıp yaşayan kadınların yas düzeylerini değerlendirmede kullanılabilecek, Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir. On ikinci maddenin çıkarılması ile toplam perinatal yas puanı ve aktif keder alt boyut puanında da azalma olmuştur.

Objective: This methodological study aimed to test the validity and reliability of the Turkish version of the Perinatal Grief Scale (33-item Short Version). Methods: The study included 185 women who were living perinatal loss and up to 12 weeks past. Data were collected using a questionnaire on sociodemographic features and the Turkish version of the Perinatal Grief Scale (33-item Short Version). Validity studies included language and con-tent validity. For reliability analyses, Cronbach's alpha coefficients were calculated and, for test-retest reliability, the scale was re-administered after a two-week interval. Results: Content validity index of the scale was 0.95. The overall Cronbach's alpha coefficient was calculated as 0.96, ranging from 0.91 to 0.93 for three subscales. Item-total correlations were between 0.11 and 0.86. The overall test-retest reliability was 0.91. Conclusion: It was determined that the 32-item version is a valid and reliable instrument that can be used for living perinatal loss women evaluating grief in the Turkish population. The total score of perinatal grief and grief subscale score decreased with removaling of the article 12
The Perinatal Grief Scale (33-item Short Version): validity and reliability of the Turkish
Keywords: Psikiyatri