Abdülkadir el-Hamzâvî’nin er-Risâletü’l-Hamzâviyye fî beyâni hakikati’l-fark beyne kesbi’l-Eş’ariyye ve’l-Mâtürîdiyye adlı eserinin tahkik, tahlil ve tercümesi - Şensoy, Güvenç (My University, 2015)
ABDÜLKADİR el-HAMZÂVÎ’NİN er-RİSÂLETÜ’L-HAMZÂVİYYE FÎ BEYÂNİ HAKİKATİ’L-FARK BEYNE KESBİ’L-EŞ’ARİYYE VE’L-MÂTÜRÎDİYYE ADLI ESERİNİN TAHKİK, TAHLİL VE TERCÜMESİ Bu çalışma, Abdülkadir el-Hamzâvî’nin (1235/ 1820 – 1279/ 1862) er-Risâletü’l-Hamzâviyye fî beyâni hakikati’l-fark beyne kesbi’l-Eş’ariyye ve’l-Mâtürîdiyye adlı eserinin tahkik, tahlil ve tercümesini içermektedir. Mâtürîdî mezhebine mensup bir kelamcı olan Abdülkâdir el-Hamzâvî, bu risâlede, insanın hayatını anlamlandırma noktasında kader konusunu ve onun bir uzantısı olan kesb meselesini ele almakta, sorular sorup cevaplandırmakta; Mu’tezile, Cebriyye, Eş’ariyye ve Mâtürîdiyye mezheplerinin görüşlerini zikredip değerlendirmelerde bulunmakta ve Sünnî kelam ekollerini haklı çıkaracak cevaplar vermektedir. Zaman zaman Mâtürîdî mezhebi ile Eş’arî mezhebinin kader konusundaki farklılıklarını zikretmekte ve bu durumlarda da kendi mezhebi olan Mâtürîdîleri haklı çıkarmaktadır.

THE CRITICAL EDITION, ANALYSIS AND TRANSLATION OF AL-RISALAH AL-HAMZAWIYYAH FI BEYAN HAKIKAT FARK BAYNA KASB AL-ASHARIYYAH WA AL-MATURIDIYYAH BY ABDULQADIR AL-HAMZAWI This study contains the critical edition, analysis translation of Abdulqadir al-Hamzawi’s (1235/ 1820 – 1279/ 1862) work entitled al-Risalah al-Hamzawiyyah fî beyan hakikat fark bayna kasb al-Ashariyyah wa al-Maturidiyyah. Abdulkadir al-Hamzawi is a Maturidi theologian. In the risala he deals with the destiny problem. Because of the fact that kasb is one of the subtopic of destiny, he also deals with kasb. Al-Hamzawi is showing and evaluating the ideas of the different schools: Mutazila, Cabriyyah, Ashariyyah and Maturidiyyah. He also shows his answer about the destiny depends on the answers of the two ortodox schools. This risala ABSTRACT THE CRITICAL EDITION, ANALYSIS AND TRANSLATION OF AL-RISALAH AL-HAMZAWIYYAH FI BEYAN HAKIKAT FARK BAYNA KASB AL-ASHARIYYAH WA AL-MATURIDIYYAH BY ABDULQADIR AL-HAMZAWI This study contains the critical edition, analysis translation of Abdulqadir al-Hamzawi’s (1235/ 1820 – 1279/ 1862) work entitled al-Risalah al-Hamzawiyyah fî beyan hakikat fark bayna kasb al-Ashariyyah wa al-Maturidiyyah. Abdulkadir al-Hamzawi is a Maturidi theologian. In the risala he deals with the destiny problem. Because of the fact that kasb is one of the subtopic of destiny, he also deals with kasb. Al-Hamzawi is showing and evaluating the ideas of the different schools: Mutazila, Cabriyyah, Ashariyyah and Maturidiyyah. He also shows his answer about the destiny depends on the answers of the two ortodox schools. This risala
Keywords: Abdülkadir el-Hamzâvî’, (1235/ 1820 – 1279/ 1862); Eserleri; İnceleme; İslam Dini; Kelam Bilmi; Tarih