PRİMİPAR EMZİRME MOTİVASYON ÖLÇEĞİ'NİN_x000D_ TÜRKÇE'YE UYARLANMASI: GEÇERLİK-GÜVENİLİRLİK_x000D_ ÇALIŞMASI_x000D_ - DEMİRGÖZ BAL, MELTEM (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Primipar Emzirme Motivasyon Ölçeği (PEMÖ)'nin geçerlik ve güvenirliğini Türkkültürü içinde incelemektir.Materyal ve Metot: Bu araştırma Aralık 2017 ve Aralık 2018 tarihleri arasında İstanbul ili Ümraniye Eğitim veAraştırma Hastanesine başvuran ve doğum sonu 6. ayında olan primipar 400 kadın ile yapılan metodolojik birçalışmadır. Çalışma verileri, “Veri Toplama Formu” ve “Primipar Emzirme Motivasyon Ölçeği” nin Türkçeversiyonu kullanılarak elde edildi. PEMÖ ölçümleri geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılarak test edilmiştir.Verilerin geçerlik analizi; kapsam geçerlik indeksi, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analiziyle,güvenirlik analizi; pearson momentler çarpımı korelasyonu ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ile yapıldı.Verilerin değerlendirilmesinde sayı/yüzde, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi, korelasyon analizi, Cronbachα analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi kullanıldı. Dört alt boyutu olan ölçekte puanlar arttıkçamotivasyonun arttığı anlaşılmaktadır.Bulgular: PEMÖ, primiparlarda doğum sonu emzirme motivasyon düzeyini değerlendirmek için geliştirilmiş37 maddelik bir ölçektir. Ölçeğin zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için iki hafta aralıklarla testtekrar test ölçüm yapıldı. Bunun sonucunda puan ortalamaları arasında fark bulunmamıştır (p=0,435).Ölçeğinin güvenirliğini belirlemek için yapılmış olan iç tutarlılığı analizinde güvenirlik katsayısı emzirmeyeverilen değer boyutu için α=0,884, öz-etkililik boyutu için α= 0,825, ebe desteği boyutu için α= 0,686, başarıbeklentisi boyutu için α=0,873 olarak bulunmuştur.Sonuç: PEMÖ, Türkçe versiyonunun annelerin emzirme motivasyonunu belirlemede geçerli ve güvenilir biraraç olduğu belirlenmiştir.

Objectives: The objective of this study is to examine the validity and reliability of the Primipara Breastfeeding_x000D_ Motivation Scale (PBMS)._x000D_ Materials and Methods: This is a methodological study conducted with 400 primiparous women who have_x000D_ applied to the Ümraniye Training and Research Hospital in the Istanbul Province between December 2017 and_x000D_ December 2018, and who are in their postnatal 6th month. The study data were obtained using the Turkish_x000D_ language version of the “Data Collection Form” and the “Primipara Breastfeeding Motivation Scale”. The PBMS_x000D_ measurements were tested by conducting validity and reliability analyses. The validity analysis for the data_x000D_ was conducted using the content validity index, the exploratory factor analysis, the confirmatory factor_x000D_ analysis, the reliability analysis, the Pearson product-moment correlation coefficient, and the Cronbach’s Alfa_x000D_ reliability coefficient. In evaluating the data, number/percentage, t-test on dependent and independent groups,_x000D_ correlation analysis, Cronbach’s α analysis, and exploratory and confirmatory factor analysis were used. It was_x000D_ understood that motivation increased parallel to an increase in points on a scale with four sub-dimensions._x000D_ Results: PBMS is a 37-item scale developed to evaluate the postnatal breastfeeding motivation in primipara._x000D_ A test-retest measurement was conducted at fortnightly intervals in order to evaluate the constancy of the scale_x000D_ in time. As a result, no difference was found between point averages (p=0.435). In the internal consistency_x000D_ analysis conducted to determine the scale’s reliability, the reliability coefficient was found as α=0.884 for the_x000D_ value ascribed to breastfeeding dimension, α= 0.825 for the self-effectiveness dimension, α= 0.686 for the_x000D_ midwife support dimension, and α=0.873 for the expectation of success dimension._x000D_ Conclusion: It was found that the Turkish language version of PBMS is a valid and reliable tool in identifying_x000D_ the breastfeeding motivation of mothers.
THE PRIMIPARA BREASTFEEDING MOTIVATION SCALE THE TURKISH ADAPTATION: VALIDITY-RELIABILITY STUDY