Batı Anadolu ve Marmara bölgesinde yol kenarlarında yayılış gösteren Diplotaxis Tenuifolia (L.) DC’ nin otekolojisinin incelenmesi - Sakçalı, Mehmet Serdal (My University, 2004)
Batı Anadolu ve Marmara Bölgesinde Yol Kenarlarında Yayılış Gösteren Diplotaxis tenuifolia (L.) DC'nin Otekolojisinin İncelenmesi Bu çalışmada genelde Akdeniz ülkelerinde özellikle İtalyan ve Fransız mutfağında kullanılan ve bunun yanı sıra tedavi amacı ile de tarih boyunca kullanılagelen D. tenuifolia (yabani tere)'nın otekolojisi incelenmiştir. 20'den fazla türe sahip olan Diplotaxis, özellikle Kuzey Akdeniz kıyılarında yayılış göstermektedir. Kış sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Afyon, Kütahya ve Isparta illerinde bu türün yoğunluğu çok fazladır. D. tenuifolia tohumlarının saklanması sonucu çimlenme veriminin zamana bağlı olarak % 90'lardan, % 4'e kadar düştüğü gözlenmiştir. Ancak +40C'de soğuk şokuna bırakılan tohumlarda verimlilik % 4'lerden % 70'lere kadar artmıştır. Kurutulup ıslatma yöntemi uygulanan tohumlar ise % 28 oranında çimlenmiştir. D. tenuifolia'da ışığa bağlı çimlenmede en fazla çimlenme gün ışığında % 80'ler seviyesindedir. D. tenuifolia uzun kökleri sayesinde su problemi yaşamamaktadır. CaCO3 toprağın pH'sını alkali yapmaktadır. Çimlenme deneyleri de göstermiştir ki bitkinin tohumları pH'sı düşük topraklarda çimlenememektedir. Tuzluluk ölçümlerine baktığımızda ise incelenen topraklardaki TET ve iletkenlik değerleri düşüktür. Toprak ve bitki örneklerinde yapılan analizler sonucunda azot, fosfor, potasyum ve sodyum elementleri arasındaki istatistiksel ilişki araştırılmış, ancak kayda değer bir ilişki bulunamamıştır. Ekonomik öneme sahip bir bitki olan D. tenuifolia'nın üretiminde bir tohum bankasının oluşturulması çok önemlidir. Bu tohum bankasının oluşturulmasında ise depolama koşulları çimlenme veriminin en yüksek olacağı şekliyle planlanmalıdır. Otekoloji, D. tenuifolia, ruderal, çimlenme, dormansi, makroelement analizi Nisan, 2004 Mehmet Serdal SAKÇALI

The Autecology of Diplotaxis tenuifolia (L.) DC Distributing Near Roadside in Western Anatolia and Marmara Regions In this work, the autecology of D. tenuifolia (wild rocket) which is being used especially in Italian and French cuisine, also used as a cure for different illnesses throughout History. This Genus, showing distribution along North Mediterannean, has more than 20 different species. The concentration of distribution of this species is especially high in Afyon, Kütahya and Isparta districts. It has been observed that the fertility rate of germination of D. tenuifolia has decrased to zero approximately from 90% with respect to time period, due to storage conditions of the seeds. However, this fertility rate has increased to 70% when seeds exposed to +40C for a week. Drying-rehydration method increase the germination to 28%. The germination with respect to light is 80% at most when there is daylight present in D. tenuifolia. D. tenuifolia does not have any problems in having enough water, because it has long roots. CaCO3 makes the pH of the soil alkaline. The germination experiments has shown that the plant can not germinate in soils with low pH values. When we analyse the salinity of the soils that has been worked on, the TDS and conductivity values are low. The statistical relation amoung the levels of nitrogen, phosphorus, potassium and sodium between the samples of soils and the plants have been observed, but no relationship has been found. To establish a seed bank of D. tenuifolia, which has an economical importance, is very important. When establishing this seed bank, the storage conditions should be arranged so that the germination fertility is the highest. Key Words: Autecology, D. tenuifolia, ruderal, germination, dormancy, macroelement analysis Nisan, 2004 Mehmet Serdal SAKÇALI
Keywords: Biyoloji; Botanik (Bitki bilimleri); Tohumlu bitkiler (Spermatophyta); Yabani Tere