Türkiye’de kadın cinayetleri bağlamında kamu vicdanının sosyal medya üzerinden tesis edilmesi : X (twıtter) mahkemeleri - Tufan, Sena (My University, 2024)
Türkiye’de kadın cinayetleri bağlamında kamu vicdanının sosyal medya üzerinden tesis edilmesi: “X (Twitter) Mahkemeleri” tez çalışmasına; toplumsal cinsiyetin getirdikleri, “kadın olmak” ve “Türkiye’de kadın olmak” deneyiminin temelleri incelenerek başlanmıştır. Tez çalışmamız 4 bölümden oluşmaktadır. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde, toplumsal cinsiyetin ve Türkiye’de kadın olma olgusunun temelleri incelenmiştir. Çalışmamızda, kadınların yaşam pratiklerine ve gündelik yaşamda karşılaştıkları olaylara dair teorik bilgiler sunulmuş ve bu bilgiler, kadın cinayetleri üzerinden belirli bir odaklanma sağlanması amacıyla sınırlandırılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye’de meydana gelmiş ve toplumda büyük yankı uyandırmış olan Şule Çet, Ceren Damar Şenel ve Pınar Gültekin cinayetleri incelenmek üzere seçilmiştir. Çalışmanın devamında, çoğunlukla yazı temelli bir platform olması ve kamuoyunun kolektif tepkisini yansıtmak için tercih ettiği birinci platform olması nedeniyle X (Twitter) üzerinden yapılan paylaşımlar değerlendirilmiştir. Gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından, kamu vicdanının tesis edilmesi ile X (Twitter) paylaşımları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, kamu vicdanının sosyal medya aracılığıyla tesis edilmesinin etkileri de araştırma kapsamında incelenmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın araştırma kısmında, alanında uzman kişilerin görüşlerine de yer verilmiştir. Çalışmanın kavramsal bölümünde toplumsal cinsiyet, kadın cinayetleri, sosyal medya, kamu vicdanı, medya ve kadın, adalet kavramları incelenmiştir. Bu çalışma ile, “X (Twitter) Mahkemeleri” olgusunun kavramsallaştırılması ve literatüre kazandırılması amaçlanmaktadır.

Establishing public conscience through social media in the context of femicides in Turkey: “X (Twitter) Courts” thesis study started by examining the implications of gender and the foundations of the experience of being a woman in Turkey. Our thesis consists of 4 chapters. In the first part of this thesis, the foundations of gender and the phenomenon of being a woman in Turkey are analyzed. In our study, theoretical information on women's life practices and the events they encounter in daily life is presented and this information is limited in order to provide a specific focus on femicides. In this context, the murders of Şule Çet, Ceren Damar Şenel and Pınar Gültekin, which took place in Turkey and caused a great resonance in the society, were selected to be analyzed. In the remainder of the study, the posts made on X (Twitter) were evaluated since it is a mostly text-based platform and is the primary platform preferred by the public to reflect their collective reaction. Following the completion of the necessary examinations, the relationship between the establishment of public conscience and X (Twitter) posts was evaluated. In addition, the effects of the establishment of public conscience through social media were also analyzed within the scope of the research. In this context, the opinions of experts in the field were also included in the research part of the study. In the conceptual part of the study, the concepts of gender, femicides, social media, public conscience, media and women, and justice were analyzed. This study aims to conceptualize the phenomenon of “X (Twitter) Courts” and bring it into the literature.
Keywords: Ceren Damar Şenel; Ceren Damar Şenel Gender; Crimes against woman; Femicides; Kadın Cinayetleri; Kadına karşı işlenen suçlar; Kadınlar; Pınar Gültekin; Social conditions; Social justice; Social Media; Sosyal adalet; Sosyal durum; Sosyal Medya; Şule Çet; Toplumsal Cinsiyet; Türkiye; Women; X (Twitter); X (Twitter) Courts; X (Twitter) Mahkemeleri