Türkiye’den Ortadoğu’ya yönelik mücevherat sektörünün ekonomik potansiyeli: (İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri) - Doğan, Aylin (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, yüzyıllardır insanlar için çok değerli olan mücevheratın üç Ortadoğu ülkesi Türkiye, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri açısından ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesidir. Dünya siyasetine çok önemli bir sahne olan Ortadoğu, mücevherat sektöründe oldukça önemli bir paya ve potansiyele sahiptir. Son yıllarda, diğer ülkelerin aksine bu ülkeler, mücevherat ticaretinde olumlu gelişmeler elde etmişlerdir. Bölgenin dinamik mücevherat ticareti akışında Türkiye, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulundukları konum inkar edilemez bir gerçektir. Özellikle, Türkiye'nin son yıllarda bu sektördeki ani yükselişi, İsrail'in elmas üretiminde tekel gücüne sahip olması ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli mücevherat pazarı olan Dubai Emirliği, dünya mücevherat sektörünün dikkatini bu ülkelere çekmektedir. Sonuç olarak, Ortadoğu mücevherat sektörü çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ortadoğu'daki pay içinde Türkiye'nin payı da oldukça önemli bir orandadır. Diğer ülkeler ile işbirliği ortamlarının yaratılması ile ticari hayatta karşılaşılan sorunlara yönelik tedbirlerin alınması, Türk mücevherat sektörünün başarısının devamı için yapılması gerekenler arasındadır. The purpose of this study is to argue the economical potential of jewellery which has always been precious to people for ages from the point of the three Middle East countries-Turkey, Israel and the United Arab Emirates. The Middle East that is on the scene of critical world politics has a quite important share and potential for jewellery sector. Recently, contrary to the other countries, these countries have had positive developments on jewellery trade. The position that Turkey, Israel and the United Arab Emirates has in the dynamic trade flow of jewellery sector of the region is an undeniable fact. Especially, the sudden increase in this sector which Turkey has had recently; Israel, having the monopoly power in diamond production and the United Arab Emirates having the most important jewellery market-Dubai Emirates, call the attention of the world jewellery sector to these countries. Consequently, the Middle East has a critical potential jewellery sector. The share that Turkey has in the share of the Middle East is at a quite important rate. Taking precautions for the faced problems in trade life by creating cooperation atmosphere with the other countries is among what done fort should he lasting of Turkey's success in jewellery sector.
Keywords: Ortadoğu_Ticaret; Türkiye_Ekonomik İlişkiler_Birleşik Arap Emirlikleri; Türkiye_Ekonomik İlişkiler_İsrail