Çocuk ve kadın doğum kliniklerinde çalışan hemşire/ebelerin mesleki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Ocak 2007- Mart 2007 tarihleri arasında İstanbul Anadolu Yakasızında bulunan bir kadın doğum hastanesinde yapılan tanımlayıcı türdeki bu araştırma. Çocuk ve Kadın Doğum Kliniklerinde Çalışan Hemşire-Ebelerin Mesleki Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Metaryal ve Metod: Araştırmanın örneklemini bu süre içerisinde, aktif olarak hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 80 ebehemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, hemşireebelerin mesleki tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik araştırmacılar tarafından geliştirilmiş 10 soruluk anket formu ve mesleki alandaki profesyonelliklerini değerlendirmek için Nülüfer Erbil tarafından geliştirilen profesyonel tutum envanter iyle toplanmıştır. Araştırmanın değerlendirilmesinde uygun istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular ve Öneriler: Araştırmaya katılan hemşire-ebelerin %62.5'inin 20-30 yaş grubunda yer aldığı, %40'ının Önlisans mezunu olduğu ve %45'inin 6-11 yıl süresince kadın doğum ve çocuk kliniklerinde çalıştığı belirlenmiştir. Araştırma grubunda %55 ile ebeler ilk sırada yer almış olup, grubun %57.5 ile çoğunluğunun doğum kliniklerinde çalıştığı belirlenmiştir. Çalışmamıza katılan ebe ve hemşirelerin mesleklerini ilk sırada %46.8 oranıyla ailelerinin istekleri üzerine seçtikleri halde, şu anda mesleklerini %63.7 oranı ile severek yaptıkları belirlenmiştir. Araştırma grubundaki hemşire ve ebelerin genel olarak profesyonel tutumları ölçek yardımı ile değerlendirildiğinde %57.5'inin iyi düzeyde profesyonel tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Profesyonel tutumun çalışılan klinikten ziyade meslek dalına ve eğitim düzeyine bağlı olduğu saptanmıştır. Ebelik-hemşirelik mesleğinde profesyonel tutumun yerleştirilmesi gerek verilen bakımın kalitesi gerekse meslek içerisindeki birlik ve beraberliğin sağlanması açısından önemli bir yere sahiptir. Bir mesleğin toplum içerisinde etkin bir statü kazanabilmesi için profesyonel bir kimlik taşıması gereklidir.

The Evaluation Of Occupational Attitude And Behaviours Of Nurses I Midwives Who Work At Pediatrics And Maternity Clinics This research, which was held in a maternity hospital In the Anatolian Part of Istanbul between the dates of January 2007-March 2007, took place in order to evaluate the attitudes and behaviours of the Nurses and Mid-wives, who work at Pediatrics and Maternity Clinics. Material-Method: 80 Mid-wives and Nurses who work actively at the clinics participated this research. The data collected with the professional attitude inventory which was developed by Nilüfer Erbil in order to evaluate their occupational professionalism with a survey of 10 questions which previously developed by researchers to determine nurses and mid-wives 'occupational and attitude and behaviours. Appropriate statistical measures were used to evaluate the outcome. Findings and Suggestions: Of the Nurses and the Mid-wives, 62.5% of them are between the ages of 20 and 30; 40% have a diploma for their 2-yearstudies, and 45% of them have 6- 11 years of experience, gained at Pediatrics and Maternity Clinics. In the search group, mid-wives took the lead with 55% participation, majority of 57.5% work at maternity clinics. Even though the 46.8% of participants stated that they had chosen their profession on the request of their parents, 63.7% of them said they were happy with their jobs. When the professional attitudes of the participants have been evaluated with the scale, 57.5% of them are observed to have good level of professional attitude. It has been observed that professional attitude depends on not the institute where they work but their educational background and the field of occupation.
The evaluation of occupational attitude and behaviours of nurses / midwives who work at pediatrics and maternity clinics
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Psikoloji