Kumarin türevi polietersülfon sentezi - Bozdağ, Mustafa (My University, 2002)
Kumarin; bitkiler aleminin büyük bir kısmında sentezlenen ve 2H-1-benzopiran-2-on yapı biriminiiçeren bileşiklerin adıdır. Çoğu kumarinler biyolojik aktivitiye sahiptir ve bitki hücresinde skimikasit üzerinden biyosentezlenirler. Hidroksikumarinler, örneğin; 6,7-dihidroksikumarin, enzim inhibisyonu, hipotoksik, antikuagulan ve antibiyotik gibi belirginbirçok biyolojik aktivitiye sahiptirler. Kumarin iskeletinin 3., 4., 6., 7. ve 8. pozisyonlarında sübstiüent bulunduran türevlerinin boya ve lazer uygulamalarına uygun bileşikler olabileceklerini, bazı araştırmacılar ileri sürmüştür. Bu özelliğe sahip kumarin türevlerinin özellikle 7. pozisyonlarında halkaya elektron iten hidroksil, alkosil ve amin; 3., 4. ve 6. pozisyonlarında ise halkadan elektron çeken nitro, karbonil gibi sübstiütüentleri bulunduran bileşikler olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada ilk aşamada 5,7-dihidroksikumarin (26), 5,7-dihidroksi-4-fenilkumarin (45) ve 7-hidroksi-3-(p-dihidroksi fenil) kumarin (47) bileşikleri sentezlendi. Sonra polimer sentezine geçildi. Kumarin türevleri, 4,4'-diflorodifenilsülfon ve K2CO3 stokiyometrik miktarlarda bir balonda asetonitril içinde çözüldü. Balon ters Dean Strak su tuzağı,geri soğutucu, termometre, mekanik karıştırıcı ve azot girişi ile donatıldı. Reaksiyona 180°C de 28 saat devam edildi. Aziotropik ajan olarak toluen kullanıldı. Toluenin uzaklaştırılmasından sonra polimer (48) metanol/ su karışımından çöktürüldü, suyla yıkandı ve 100°C'de 15 saat kurutuldu. Polimerin erime sıcaklığı tayin edildi ve IR-spektrumu değerlendirildi. Diğer kumarin türevleri 5,7-dihidroksikumarin (26) ve 7-hidroksi-3-(p-dihidroksi fenil) kumarin (47) ile aynı şartlarda polimer sentezlenemedi. Haziran 20023 Mustafa BOZDAĞ

THE SYNTHESIS OF COUMARIN DERIVATIVES OF POLIETHER SULFONES The term coumarin is applied to a large group of naturally occurring compounds possessing a 2H-1-benzopyran-2-one nucleus. Most coumarins are biologically derived from shikimic acid pathway. Most oxygenated coumarone, e.g., 6,7-dihydroxycoumarin derivatives, show marked biological activity, such as enyzme inhibition, hypotoxicity, anticoagulant and antibiotic action. Several workers have recommended that coumarin derivatives substituted at positions 3,4,6,7 and 8 are suitable for uses as dyes for laser. The most effective laser dyes are coumarins substituted at position 7 with elecrno-donating gropus, such as hydroxyl, alkoxyl and amine, with elecron-accepting groups at positions 3, 4 and 6. In the first stage of this study, we synthesized coumarin derivatives, hydroxyl substituted at positions 5 and 7, 5,7-dihydroxycoumarin (26), phnyl substituted at position 4, 5,7-dihydroxy-4-phenylcoumarin (45). We also synthesized 7-hydroxy-3-(4-hydroxyphenyl) coumarin (47). Stoichiometric amount of 4,4'-diflorodiphenyslufon, coumarin derivatives and potassium carbonate were charged into the reaction flask equipped with an inverse Dean Stark trap, a condenser, a thermometer, a mechanical stirrer and nitrogen gas inlet. Reactions were caried out in acetonitrile at 180°C for 28 h and toluene was used as theazeotropic agent. After removal of toluene, polymer (54) were precipitated from methanol-water mixture. The coumarin-polymer was washed with water and dried at 100°C for 15 hours under vacuum. The preparation of plymer derivatives of 5,7-dihydroxycoumarin and 7-hydroxy-3-(p-hydroxyphenyl)coumarin were not achieved under similar reaction conditions. Haziran 2002Mustafa BOZDAĞ
Keywords: Organik Kimya