Deniz korsanlığının küresel ekonomi üzerindeki etkileri : Somali örneği - Öztürk, Muhammed Enes (My University, 2025)
Deniz korsanlığının küresel ekonomi üzerindeki etkileri : Somali örneği Doğu Afrika'nın Afrika Boynuzu olarak tabir edilen kısmında bulunan Somali, İslam ülkeleri arasında yer aldığı gibi, aynı zamanda Geniş Orta Doğu olarak tanımlanan coğrafyanın da bir parçasıdır. Sahip olduğu jeostratejik konum gereği Somali, Orta Doğu ve İslam ülkeleri arasında dikkat çekici bir yere sahiptir. Somali, sahip olduğu topraklar ve hâkim konumda bulunduğu deniz yolları açısından stratejik önem taşımaktadır. Somali açıkları, küresel deniz ticaretinin önemli rotalarından biridir ve bu durum Somali'nin uluslararası siyaset ve uluslararası iktisadi ilişkiler açısından önemini artırmaktadır. Bu önem yalnızca legal ekonomik faaliyetlerle sınırlı kalmamış, illegal ekonomik faaliyetlerin de ilgi alanına girmiştir. Somali'nin küresel deniz ticareti rotaları üzerinde sahip olduğu bu stratejik konum sebebiyle ülke uzun yıllardır deniz korsanlığı faaliyetlerinde başı çeken bir bölge niteliği taşımaktadır. Korsanlık eylemleri söz konusu ticaret rotalarını hedef almış, Hint Okyanusu ve çevresindeki ekonomik faaliyetleri etkilemiş, bu kapsamda bölgedeki korsanlık eylemlerinin sona erdirilmesi küresel bir gündem haline gelmiş, tartışmalara yol açmıştır. Çalışmada, Somali'nin söz konusu jeopolitik ve jeostratejik konumunu bir kaldıraç olarak nasıl kullanabileceği, uluslararası siyaset ve uluslararası ilişkiler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Korsanlığın yalnızca şahsi amaçlara yönelen bir saldırı eylemi olmadığına, birçok diplomatik, iktisadi, politik ve sosyal yönünün de bulunduğuna dikkat çekilen çalışma, Somali halkı gibi toplulukların sahip oldukları imkanları küresel ekonomi-politik sistem karşısında nasıl kullanabileceklerine odaklanmaktadır.

Effects of maritime piracy on global economy : case of Somalia Somalia, located in the region of East Africa known as the 'Horn of Africa', is both an Islamic country and part of the region defined as the 'Greater Middle East'. Due to its geostrategic location, Somalia occupies an exceptional position among Middle Eastern and Islamic countries. It has strategic significance due to its territory and its dominant position over sea routes. Somali waters are one of the most important routes for global maritime trade, increasing the country's importance in terms of the international politics and international political economic relations. This significance extends not only to legal economic activities, but also to illegal ones. Due to its position at the heart of global maritime trade, Somalia has long been a hotbed of piracy. Pirate attacks on these trade routes have affected economic activities in the Indian Ocean and surrounding areas, making the eradication of piracy in the region a global issue and a matter of debate. This study evaluates how Somalia can employ its geopolitical and geostrategic positions as a lever in terms of international politics and international relations. It emphasises that piracy is not merely an act of aggression for personal ends, but also has diplomatic, economic, political and social dimensions. It focuses on how communities such as the Somali people can utilise their capabilities against the global economic and political system.
Effects of maritime piracy on global economy : case of Somalia
Keywords: Deniz Korsanlığı; Denizcilik tarihi; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Global Economics; Global Trade; International Political Economy; Korsanlar; Küresel Ekonomi; Küresel Ticaret; Naval history; Pirates; Somali; Somalia; Somalia in International Politics; Uluslararası Politik Ekonomi Maritime Piracy; Uluslararası Siyasette Somali