Şürünbülali’nin el-ıkdü’l-ferid isimli risalesinin edisyon kritik ve muhteva incelemesi - Hatiboğlu, Salih (My University, 1999)
Tez çalışmamı , 17. Yüzyılın ilk yarısında yaşamış bir alim olan Hasan b. Ammâr eş-Şürünbülâlî 'nin el-lk-dül-ferîd isimli risâlesinin tahkik ve muhtevâ incelemesi hakkında hazırladım. Çalışmama ; müellifin doğumundan , tahsil hayatından , belli başlı hocalarıyla talebelerinden ve el-Ezerh 'deki müderresliğinden bahsederek başladım. Zamanındaki bazı meşhur âlimlerin de listesini verdim. Tezime eş-Şürunbülâlî diye meşhûr olan âlimimizin belli konularda yazdığı eserlerinin kısaca tanıtımlarını yaparak devam ettim. Kendisine nisbet edilen eserlerin adlarını verdim. Üzerinde çalışma yaptığım risâlenin de içinde bulunduğu eserin 60 risâlesini kısaca tanıttım. Bu eserin adı ; et- Tahkîkatü'l - Kudsiyye'dir. Daha sonra , el-lkdü'l-ferîd'in tahlilini yaptım.Tezime netice yazdım. Faydalandığım kaynakları da verdikten sonra , risâlenin tercümesini verdim. Risâledeki âlimler ve eserler hakkında kısaca bilgi vermek sûretiyle metnin tahkîkını vererek çalışmamı tamamladım. I prepared my thesis study about a treatise named el-lk-dül-ferîd which belongs to a wisemwn named Hasan b. Ammâr eş-Şürünbülâlî lived in the first half of the 17th century, and about its invstigation and contens. I began my study with the writing this author's birth, education, main teachers and students and his teaching at el-Ezher. I also added a list including some famous Wiseman lived those days. This author had been known as eş-Şürunbülâlî and İ went on my thesis introducing shortly his works, which he write in some main subjects. I also mentioned the name of some works that been compared with his works. I introduced shortly 60 treatise of the work that I work on athethe same time. The name of this book is et- Tahkîkatü'l - Kudsiyye. Later I analyzed the el-lkdü'l-ferîd and concluded my thesis. I submitted the translation of this tratise with the sources that I used. Giving short informations about the works and the authors that available in the treatise, I completed my thesis study.
Keywords: BİLİM ADAMLARI,İSLAM; Din; HASAN b.AMMAS; İslam Dini; İslam mezhepleri ve reform hareketleri; Sünnî mezhepler