The Validity of Canadian Cervical Spine Rules and the Nexus Low Risk Criteria in Trauma Patients - SANRI, ERKMAN; AKOĞLU, HALDUN (My University, 2019)
Background: The first decision rule developed to identify clinically significant injuries in blunt cervicaltrauma patients is National Emergency X-Radiography Utilisation Study (NEXUS). In the NEXUS study, thenegative predictive value (NPV) has been determined as 99.8%. Sensitivity of Canadian Cervical Spine Rules(CCR) was reported as 99.4%, specificity as 45.1% and NPV was reported as 100%. The objective of this studyis to determine the reliability and utility of NEXUS and CCR for Turkish patient population that has a risk ofcervical injury.Methods: This prospective observational study included 225 patients, all stable, conscious patients over 16years of age who had acute trauma and were brought to the hospital with ambulances or using their ownmeans and who had been injured by a mechanism that may cause cervical trauma, and without exclusioncriteria. The patients included in the study were then evaluated for NEXUS and CCR validity.Results: When CCR was evaluated as a whole, it was determined that all pathological cases were identifiedusing these rules. In terms of identifying the presence of pathological imaging finding the sensitivity of CCRwas 100% (95% CI % 56-100) and specificity was 3.2% (95% CI 1.4-6.7%). NEXUS's sensitivity was calculatedas 93% (95% CI 83-97) and specificity as 1.3%(95% CI 0.2-5.1).Conclusion: CCR and the NEXUS were determined to be useful in the emergency department for theexclusion of cervical pathologies. CCR were more reliable and useful when compared with the NEXUS.

Giriş ve amaç: Künt servikal travma hastalarında klinik olarak anlamlı yaralanmaları tanımlamak için geliştirilen ilk karar kuralı National Emergency X-Radiography (NEXUS). NEXUS çalışmasında, negatif prediktif değer(NPV)% 99,8 olarak belirlenmiştir. Kanada Servikal Omurga Kurallarının (KSOK) duyarlılığı % 99.4, özgüllük % 45.1 ve NPV % 100 olarak bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, servikal yaralanma riski olan Türk hasta popülasyonu için NEXUS ve KSOK’'nın güvenilirliğini ve yararlılığını belirlemektir. Gereç ve yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, 1 Ocak 2012 - 1 Nisan 2012 tarihleri arasında, akut travma geçiren ve ambulansla ya da kendi imkanlarıyla hastaneye başvuran, servikal travmaya yol açabilecek bir mekanizma ile yaralanan 16 yaşın üzerindeki, gebe olmayan, stabil, bilinçli hastaları kapsayan 225 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalar daha sonra NEXUS ve CCR geçerliliği için değerlendirildi. Veriler güncel istatistik programında analiz edildi. Bulgular: 225 hastanın 7’sinde servikal patoloji tespit edilmiştir. Patolojik görüntüleme bulgusu varlığını belirleme açısından NEXUS’un duyarlılığı %93(%95 GA 83-97) ve özgüllüğü %1,3(%95 GA 0,2-5,1) olarak bulunurken, KSOK’nin duyarlılığı %100 (%95 GA %56-100) ve özgüllüğü %3,2 (%95 GA %1,4-6,7) olarak tespit edildi. Sonuç: KSOK ve NEXUS düşük risk kriterlerinin acil serviste servikal patolojilerin dışlanmasında faydalı olduğu, KSOK’nın, NEXUS düşük risk kriterleri ile karşılaştırıldığında daha güvenilir ve yararlı olduğu tespit edilmiştir.
TRAVMALI HASTALARDA KANADA SERVİKAL OMURGA KURALLARI VE NEXUS DÜŞÜK RİSK KRİTERLERİNİN GEÇERLİLİĞİ
Keywords: Alerji; Anatomi ve Morfoloji; Androloji; Anestezi; Odyoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Biyofizik; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Hücre Biyolojisi; Klinik Nöroloji; Yoğun Bakım, Tıp; Dermatoloji; Acil Tıp; Endokrinoloji ve Metabolizma; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Geriatri ve Gerontoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hematoloji; İmmünoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi Etik; Genel ve Dahili Tıp; Adli Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Nörolojik Bilimler; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Onkoloji; Göz Hastalıkları; Ortopedi; Kulak, Burun, Boğaz; Patoloji; Pediatri; Periferik Damar Hastalıkları; Fizyoloji; Temel Sağlık Hizmetleri; Psikiyatri; Halk ve Çevre Sağlığı; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Rehabilitasyon; Solunum Sistemi; Romatoloji; Spor Bilimleri; Cerrahi; Transplantasyon; Üroloji ve Nefroloji