Mary Erickson'un sanat tarihsel anlayış evreleri metodunun kullanılabilirliği - Tortumlu, Rumeysa Merve (My University, 2024)
Araştırmamızın sağlıklı bir temele oturtulabilmesi için öncelikli olarak: Çeşitli sanat tanımları incelenmiş ve geçerliliği kabul edilebilecek en kapsamlı sanat tanımı tercih edilmiştir. Çalışmamız, sanat tarihi öğretim metodolojisiyle ilişkili olduğundan, sanat yapıtının tanımı ve temel özellikleri, sanat tarihsel bağlamı ve sınırlılığı içinde ele alınmıştır. Sanatın kuramsal boyutlarının çok yönlülüğünü ve karmaşıklığını giderecek verilerin, ‘ Sanat Bilimleri’ başlığı altında gelişmesi gereken yeni alanlarla ve çağdaş yöntem bilimsel temellerle belirtilmiştir bu noktada çağdaş sanat tarihi bilimi doğrudan araştırmamız ile ilişkili olduğundan amaca uygun bir şekilde tanıtılmıştır. Ancak günümüzde gelişen yeni yöntem bilimsel esaslar çerçevesinde sanat tarihinin diğer bilim dalları ile sanat tarihinin diğer bilimler ile ilişkisi de ortaya konulmuştur. Sanat eğitimi ile ilgili olarak yurdumuzda tercih edilen metoda dair özlü bir eleştirel değerlendirme yapıldıktan sonra: Çağdaş sanat eğitimimizin geleceğe yönelik gelişim süreci için yeni bir boyut getiren: ‘ Disiplinlerarası, Tematik ve Bağlamsal Sanat Eğitimi Yöntemi,’ temel yönleri ile vurgulanmıştır. Çalışmamızın temel problemi: Mevcut sanat eğitimi sisteminde kullanılan Mary Erickson’a ait ‘Sanat Tarihsel Anlayış Evreleri ’ metodunun etkililiğinin sorgulanmasına yöneliktir. Mary Erickson’un bu yönteminin yanlışları, eksiklikleri ve kullanılabilirliği saptanmıştır. Buna bağlı olarak, yöntemindeki sakıncalar, eksikler giderilmiş ve çağdaş sanat eğitimimizin ihtiyacına karşılık gelen yeni bir düzenleme yapılmıştır. Bu önerilen yeni yöntem, çağdaş sanat eğitimimizin geleceğini şekillendirmek üzere geliştirilen: ‘ Disiplinlerarası, Tematik ve Bağlamsal Sanat Eğitiminin’ kapsamına dahil edilmiştir.

In order to base our research on a sound basis, the list includes: Various definitions of art were examined and the most comprehensive definition of art that could be stored was chosen. Our study is strengthened by the methodology of art history teaching, the definition and basic features of the art structure, taken within the context and boundaries of the art environment. In this place, which will address the versatility and complexity of the theoretical dimensions of art, with new areas that require development under the title of 'Art Sciences' and with the foundations managed by contemporary methods, the science of contemporary art history has been introduced in a way that is directly conveyable to our research. However, today, relations with other branches of science related to art and other sciences consisting of art have emerged within the framework of principles where everything is managed with new methods. After a concise critical evaluation of the method preferred in our country regarding art education: 'Interdisciplinary, Thematic and Contextual Art Education Method', which has reached a new dimension for the development process towards the course of our contemporary art education, has been made with basic intervals. The main problem of our study is to question the effectiveness of Mary Erickson's 'Stages of Art Historical Understanding' method used in current art education practices. Mistakes, shortcomings and usability of this method of Mary Erickson are applied. Accordingly, the shortcomings and deficiencies in the method were eliminated and a new arrangement was made that corresponds to the needs of our contemporary art education. This chosen new method is divided into the distribution of our contemporary art education: It is included within the scope of 'Interdisciplinary, Thematic and Contextual Art Education'.
Usability of Mary Erickson’s art historical understanding stages of understanding stages method
Keywords: Art Education; Art History; Contemporary Art; Contemporary Art Education; Çağdaş Sanat; Çağdaş Sanat Eğitimi; Disiplinlerarası Tematik ve Bağlamsal Sanat Eğitimi Art; Interdisciplinary Thematic and Contextual Art Education; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat; Sanat Eğitimi; Sanat Tarihi; Study and teaching