Yeni medya habercilik uygulamalarında medya profesyonellerinin dijital teknolojilere yönelik tutumlarının iş performanslarına etkisi - Coşar, Hatice (My University, 2025)
Medya işletmeleri yapısı gereği bilişim ve dijital teknolojileri kullanmak zorunda olan işletmelerdir. Dijital teknolojiler, medya işletmelerinin sektörel faaliyetlerini küresel alanda gerçekleştirebilmelerini sağlamanın yanında onları çok uluslu işletmeler haline de dönüşmektedir. Ayrıca medya işletmeleri kurumsal olarak birçok etkinliğini dijital teknolojileri kullanarak gerçekleştirmektedir. Bunlardan bazıları; mal ya da hizmetlerini tanıtma, pazarlama, satış veya ödeme işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirme, yeni mal veya hizmet geliştirme konusunda birçok alternatife sahip olma, ulusal ya da uluslararası bilgi alışverişinde bulunma, müşteri/ tüketiciyle iletişime geçme, daha fazla kişiye ulaşma etkinlikleridir. Medya işletmelerinin dijitalleşmeyi ve teknolojiyi iş süreçlerine katmasının sonuçlarından en kaçınılmaz olanlarından bir tanesi medya profesyonellerinin çalışma şekillerini etkilemesi olmuştur. Medya profesyonellerinin çalışma düzenlerinin etkilenmesiyle de onların iş performanslarında değişiklikler yaşanabilmektedir. Bu değişiklikler, medya profesyonellerinin bazılarının iş performanslarına olumlu olarak yansıyabilirken bazısının iş performanslarına olumsuz olarak yansıyabilmektedir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, medya profesyonellerinin iş performanslarının dijital teknolojilere yönelik tutumları bağlamında incelenmesidir.

The necessity of the media business structure is businesses that have to use information and digital technologies. Digital technologies not only enable the media to carry out their sectoral activities globally, but also transform them into multinational enterprises. In addition, media businesses carry out many corporate activities using digital technologies. some of these; Promoting goods or services, marketing, performing sales or payment transactions quickly, having many alternatives in developing new goods or services, exchanging national or international information, communicating with customers/ consumers, and being accessible to more people. One of the most inevitable consequences of media enterprises incorporating digitalization and technology into their business processes has been that it affects the way media professionals work. Due to the influence of the working patterns of media professionals, changes in their work performance may also occur. These changes may have a positive impact on the job performance of some media professionals, while they may have a negative impact on the job performance of some. In this direction, the purpose of this research is to examine the job performance of media professionals in the context of their attitudes towards digital technologies.
Keywords: Business Performance; Digitalization; Dijitalleşme; Gazetecilik; Habercilik; İş performansı; Journalism; New Media; New Media Journalism; Turkey; Türkiye; Yeni Medya; Yeni Medya Haberciliği