MEKÂNSAL YAPI İKTISADİ BÜYÜMEYİ ETKİLER Mİ : OECD_x000D_ ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - GÜRİŞ, SELAHATTİN (My University, 2018)
Ülkenin zenginlik göstergesi olarak kabul edilen büyüme oranının uluslar ve zamanlar boyunca farklılaşması,iktisatçılardan tarafından uzun yıllardan beri tartışılmaktadır. Bu kapsamda uluslar ve zamanlar boyunca görülenfarklılaşmanın nedenleri sorgulanmış, pek çok araştırmacı tarafından etkisi olabilecek belirleyiciler ile açıklanmıştır. Örneğin geleneksel büyüme modelleri, büyüme oranlarının ülkeden ülkeye farklılaşmasını her ülkenin sahipolduğu sermaye birikiminin aynı olmaması ile açıklamaktadır. Yeni büyüme teorileri ise iktisadi büyümenin belirleyici unsurlarını genişletmiştir. Özellikle son otuz yıllık dönemde coğrafi konumun ekonomide kapladığı yer giderek artmaktadır. Dünyada gelirin coğrafi dağılımı incelendiğinde bazı ülkelerin büyüme mucizeleri, bazı ülkelerinise büyüme felaketleri olarak nitelendirilmesi mekânsal etkilerin önemini de ortaya koymaktadır. Bu çalışmada,teorik yaklaşımlar ve ampirik çalışmaların incelenmesi sonucunda verisi bulunabilen iktisadi büyümeyi etkileyendeğişkenler ile büyüme modeli tahmin edilmiştir. Daha sonra 2000-2014 yılları arasında 14 OECD ülkesi için iktisadi büyüme farklılıklarının açıklanmasında mekânsal etkilerin varlığı sınanmıştır.

The rate of growth is considered to be the country’s wealth indicators vary across nations and over time are_x000D_ discussed by the economists for many years. In this context, the causes of the differentiation seen over the nations and times are questioned and explained by the determinants that may be influenced by many researchers._x000D_ For example, traditional growth models explain the differentiation of growth rates from country to country by_x000D_ the fact that the capital accumulation of each country is not the same. New growth theories have expanded the determinants of economic growth. Especially in the last thirty years period, the geographical position has increased in the economy.When the geographical distribution of income in the world is examined, it is described_x000D_ as the growth miracles of some countries and growth disasters of some countries so that the importance of spatial effects arises. In this study, as a result of examining theoretical approaches and empirical studies, the growth_x000D_ model with the variables affecting the economic growth which can be found in the data is estimated. Then,the_x000D_ existence of spatial effects has been tested in explaining the differences in economic growth for 14 OECD countries between 2000 and 2014.
DOES SPATIAL STRUCTURE AFFECT ECONOMIC GROWTH : EXAMPLE FOR OECD COUNTRIES