Güvenilir bir kaynak olarak influencerların marka güveni ve marka satın alma niyetine etkisindeki sponsorluk beyanının moderatör rolü - Shamli, Melis (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, İnfluencer kullanımının marka güveni ve marka satın almaniyetine etkisinde sponsorsuz ve sponsorlu paylaşımların moderatör (düzenleyici) etkisininincelenmesidir. Çalışmanın teorik çerçevesi, üç ana boyuta dayanan ünlü kullanımı ölçeği(güvenilirlik, çekicilik ve uzmanlık), marka güveni ölçeği, satın alma ölçeği iledesteklenmektedir. Sonuçta genel olarak influencer paylaşımlarındaki sponsorluluk beyanınınsatın alma niyeti ve marka güveni üzerinde moderatör (düzenleyici) etkisi olduğu tespitedilmiştir. Ayrıca marka güveni ve satın alma niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı birilişkinin olduğu da bulunan bulgular arasındadır.

The aim of this thesis is to assess the effect of influencer endorsement on brand trustand purchase intention taking into consideration the moderation efect of whether the postdiscloses sponsorship or not. The theoretical framework of this study is supported withcelebrity endorsement scale, which is based upon three main dimensions; trustworthiness,attractiveness, and expertise, brand trust and purchase intention scales.As a result, it has been determined that sponsorship disclosure of the İnfluencers‟ postshave a moderation effect on brand trust and purchase intention. Also it was found that there isa statistically significant relationship between brand trust and purchase intention.
Keywords: brand trust; Business; celebrity endorsement; influencer pazarlama; İşletme; marka güveni; Marketing; micro celebrity; mikro ünlü; Pazarlama; purchase intention; satın alma niyeti; sponsorluluk beyan influencer marketing; sponsorship disclosure; ünlü kullanımı