İlköğretim okullarının ikinci kademesindeki Türkçe öğretmenlerinin eğitiminde araç-gereç kullanımına ilişkin görüşleri - Savran, Ayhan (My University, 2004)
Bu araştırma Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okullarında görev yapan Türkçe Öğretmenlerinin eğitimde araç-gereç kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemek ve bu görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Araştırmadaki veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Bu anket ilgili araştırmaların ve kaynakların taranması sonucu geliştirilmiş uzman görüşüne başvurularak ankete son şekli verilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan İlköğretim Okullarının tamamında görev yapan Türkçe Öğretmenleri, örneklemini ise Müfredat Laboratuvar Okulları ve random olarak seçilen diğer İlköğretim Okullarında görev yapan Türkçe Öğretmenleri oluşturmuştur. Veri toplamak için oluşturulan anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde mesleki ve kişisel bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölüm ise öğretmenlerin öğrenme-öğretme ve iletişim süreçlerine, araç-gereçlerin özelliklerine ve kullanım esaslarına, araç-gereçleri tanıma ve önemine, araç-gereçlerin teknik özelliklerine ilişkin görüşleri belirlemeye yönelik kırksekiz önermeden oluşmuştur. Araştırma ile ilgili tüm hesaplamalar ve çözümlemeler için SPSS FOR WINDOWS 6.01 programından yararlanılmıştır. Araştırmadaki bulgular şu şekilde ortaya çıkmıştır: 1.Öğrenme-öğretme ve iletişim süreçlerine ilişkin Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmamıştır. 2.Araç-gereçlerin özelliklerine ve kullanım esaslarına ilişkin Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri arasında sadece 15.önermede 0.05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmuştur. 3.Araç-gereçleri tanıma ve önemine ilişkin Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri arasında sadece 24 ve 26 ve 38. önermelerde 0.05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmuştur. 4.Araç-gereçlerin teknik özelliklerine ilişkin Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri arasında sadece 41 ve 48. önermelerde 0.05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmuştur. 5.Anketin tamamına bakıldığında 15, 24, 26, 38, 41 ve 48. önermelerde 0.05 anlamlılık düzeyinde farklılık bulunmuştur. Diğer önermelerde anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Sonuç olarak öğretmenler anketteki önermelere istenilen doğrultuda yanıt vermişlerdir. Anketin genelinde Müfredat Laboratuvar Okulları ve diğer İlköğretim Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri arasında belirgin bir farklılığın olmadığı ortaya çıkmıştır. Araç-gereçleri tanıma ve önemine ilişkin önermelerde görüşler daha çok farklılaşmıştır. Araç-gereçlerin teknik özelliklerine ilişkin görüşlerde Müfredat Laboratuvar Okulları'nda görev yapan Türkçe Öğretmenleri'nin görüşleri istenilen düzeyden düşük bulunmuştur.

This research has been done to define Project school and other primary school teachers' considerations about equinment usage in education and also to evaluate if there is any differences between the viewpoints them. The datums of the research are suplied by a questionarie. This questionarie is upgrated by the help of experts' researches and releated source investigations. This population of reseach interests all the primary school Turkish Teachers but Project schools are choosen as to set up an example. This questionarie has two parts. First part includes individual and carier informations. Second part includes fourty-eight proposals about teaching-learing and communication techniques, equipment usage, equipments efficiency in learning and technical qualities of these equipments. SPSS FOR WINDOWS 6.01 is the program used for all the evaluations. The inferences of the research are as follows: 1. On the 0.05 meaningfulness level no differences are examined on teaching-learning and communication processes between the viewpoints of Project schools' and other primary schools' teachers. 2.On the 0.05 meaningfulness level a difference is examined only at the fifteenth proposal which refers to equipmental qualities and their usage in education. 3.On the 0.05 meaningfulness level there are some differences examined for the 24, 26, and 38. proposals which refer to equipmment recognition and their importance in education. 4.On the 0.05 meaningfulness level there are some differences examined for only 41. and 48. proposals which refer to equipments techinical qualities. 5.When whole questionarie is examined there are differences scen for the 15, 24, 26, 38, 41, and 48. proposals at the 0.05 meaningfulnem level but not any other of them. As a result teachers answered the questionarie proposals as expected. Generaly, no certain diffirences are found between the opinions of both school teachers. Opinions differ mostly for the proposals refering to equipment recognition and their importance in education. The viewpoints of Project school teachers about equipments technical qualities are found lower than the expected level.
Keywords: Dil ve edebiyat; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları