İşten işe elektronik ticaret (B2B) üzerine bir uygulama - Arıkan, Süreyya (My University, 2002)
Elektronik ticaret, ticaretin yönetilmesinde elektronik araç ve teknolojilerin kullanılmasını ifade etmektedir. Elektronik ticaret kendi içerisinde B2C (Business to Customer) ve B2B (Business to Business) olarak ikiye ayrılmaktadır. Ticaret boyutunda bakıldığı zaman, İşten işe elektronik ticaret hacmi, işletmeden tüketiciye olan ticaret hacminden çok daha önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, ticari hayata yeni bir boyut kazandıran elektronik ticaretin B2B boyutu irdelenmiştir. Birinci bölümde elektronik ticarete ilişkin temel tanım ve kavramlar incelenmiştir. İkinci bölümde ise B2B elektronik ticaretin temel özellikleri, işletmeler ve müşterilere sağladığı avantaj/ dezavantajlar ile B2B pazarının dünta ticaretindeki ve Türkiye'deki yeri incelenmiştir. Üçüncü bölümde B2B modellerine ve stratejilerine ilişkin açıklamalar ve örnekler verilip, değerlendirilmesi yapılmıştır. Son bölümde B2B ticaretin Türkiye'de uygulanması üzerine bir araştırma yapılıp, B2B'nin Türkiye'deki durumu saptanmaya çalışılmıştır. Ülkemizde elektronik ticaretin, ticari hayatımızda kullanımı oldukça kısıtlıdır. Gerek altyapı ve yatırımların yetersizliği, gerekse maliyetlerin yüksekliği ve yetişmiş insan gücünün bulunmaması nedeniyle bilgi eksikliği bu oluşumun hızını yavaşlatmaktadır. Elektronik ticaret teknolojilerindeki uygun politikaların ve stratejilerin hazırlanması, uygulanması, teknolojik gelişmeyle uyumlu hale getirilmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerekmektedir. İşletmelere düşen görevlerin yanısıra, hükümetlerin de altyapı ve güvenlik konusunda çeşitli önlemler alması gerekmektedir. Kuruluşların bu yeni oluşum içindeki yerlerini alabilmesi iş süreçlerini elektronik ticarete dönüştürmelerine bağlıdır.

Electronic Commerce, express using the electronic devices and technologies in order to manage the commerce. Electronic commerce devide into two parts as B2B and B2C. When looked into its commerce size, B2B is bigger and so more important than B2C. So in this study B2B is examined. In the first part of the study, basic definitions, basic features of electronic commerce, advantages/ desavantages of suppliers/ customers and the place of B2B market in the world and Turkey is examined. In the second part, B2B models and strategies are examined and examples are given. At the last part, a research study is made on B2B commerce in Turkey and the position of B2B in the market is tried to be examined. In Turkey, the usage of electronic commerce is limited. The substructure of electronic and investment and educated person are inadequate in Turkey. These handicaps are reducing the speed of innovations. The convenience of policies and preparation of strategies, practice of strategies, conformity with innovations in technology, security precautions has to be made within suppliers. Also governments has to take precautions in security. In order to take place in this new age, firms/ suppliers has to change their structures/ organizations according to electronic commerce.
Keywords: Elektronik Ticaret; Ticaret; Üretim Yönetimi