Finansal kriz dönemlerinde mikroekonomik politikalar: Basın işletmeleri üzerine bir araştırma - AKYAZI, Ayşenur (My University, 2015)
Genel anlamda bakıldığında kriz dönemlerinin işletmeler için de bir dönüm noktası oluşturduğu söylenebilir. Sözlük anlamlarında negatif bir anlam taşımasının yanında, kriz dönemleri işletmeler için bir fırsat yaratma periyodu olarak da değerlendirilebilmektedir. Günümüze kadar yaşanan pek çok örnekte de görüldüğü üzere plansız bir süreç olan kriz bazen ani olabildiği gibi bazen de geliş sinyallerini piyasa aktörlerine verebilmektedir. Açık bir sistem olan işletmelerin bu özelliğinden dolayı kendini çevreden soyutlaması mümkün gözükmemektedir. Açık sistemlerin kapalı sistemlere göre en büyük avantajı ve özelliği ise çevresel değişikliklere direnebilme çabasıdır. Ekonomik krizler küreselleşmenin de etkisiyle günümüzde etkilerini giderek daha fazla hissettirmekte, hatta giderek artan bir seyir izlemektedir. Ekonomik krizden farklı olarak işletmelerin iç koşulları ile ilgili olan finansal kriz dönemlerinde işletmelerin finansal açıdan ayakta durabilmesi için finansal kriz yönetimi önem kazanmıştır. Kriz periyodlarının sıklaşması neticesinde işletmelerin finansal yönetim politikaları belirlemeleri ise artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamında öncelikle genel anlamda kriz ve finansal kriz kavramları açıklandıktan sonra finansal krize yol açan faktörler irdelenecektir. Basın işletmeleri özelinde ise bu işletmelerin finansal yapıları, finansal sorunları ve finansal kriz göstergeleri özetlendikten sonra finansal krizlerin aşılmasında alınacak önlemler mikro ekonomik çerçevede işlenecektir. Örnek olay kapsamında borsada işlem gören basın DYH’in 2009-2010-2011 yıllarına ait bilanço ve gelir tabloları üzerinden analize yer verilecektir.
Keywords: Finansal Kriz; Finansal Kriz Göstergeleri; Basın İşletmeleri; Mikroekonomik Politikalar