Kendinden yapışkanlı etiketlerde amaca uygun etiket seçiminin inclenmesi - Özdemir, Lütfi (My University, 2003)
KENDİNDEN YAPIŞKANLI ETİKETLERDE AMACA UYGUN ETİKET SEÇİMİ Etiket kullanımı etiketlerin ilk kullanımından bu güne belirli amaçlar doğrultusunda olmuştur. Etiketin uygulanacağı yüzey ve bu yüzeydeki işlevi, etiketin yapısını ve üretim yöntemini belirleyen en önemli etken olmuştur. Tüketicinin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin, üreticiler tarafından tam olarak karşılanabilmesi için ürünün amaca uygun olarak üretilmesi gerekmektedir. Kendinden yapışkanlı etiketlerin yapısını oluşturan üst tabaka, yapışkan tabakası, silikon tabakası ve taşıyıcı tabaka farklı amaçlar için farklı kombinasyonlarda üretilebilmektedir. Amaca uygun kendinden yapışkanlı etiket seçimi kavramının anlaşılabilmesi için temel olarak etiket üretiminin bilinmesi gerekmektedir. Kendinden yapışkanlı etiket üretiminde; etiket yapısını oluşturan materyallerin, etiket basımında kullanılan baskı sistemlerinin ve etikete uygulanan ek işlemlerin tanımlanması gerekmektedir. Yapılan araştırmanın ilk bölümünde etiket gereksinimine bağlı olarak kendinden yapışkanlı etiketlerin doğuşu ve gelişmesi açıklanmıştır. Kendinden yapışkanlı etiketlerin yapısı, fonksiyonları ve temel üretim süreci yine ilk bölümde anlatılmıştır. Kendinden yapışkanlı etiketlerin kullanımında en önemli faktörlerden biri olan kendinden yapışkanlı etiketleri oluşturan ham maddeler ikinci bölümde açıklanmıştır. Kağıtlar, sentetik materyaller, yapışkan türleri ve silikonlar yapısal olarak açıklanmıştır. Kendinden yapışkanlı etiket sisteminde laminasyon ve kaplama işlemleri üçüncü bölümde anlatılarak etiket yapısının oluşumunun anlatımı tamamlanmıştır. Kendinden yapışkanlı etiket üretiminde kullanılan temel baskı sistemleri ve kendinden yapışkanlı etiketlere uygulanan ek işlemler açıklanarak etiket üretim prosesinin açıklanması tamamlanmıştır. Yapılan araştırmanın son bölümünde ise kendinden yapışkanlı etiketlerin uygulanmasında temel özellikler ve uygulama problemleri örnekleri anlatılmıştır. Nisan, 2003 Lütfi ÖZDEMİR

LABEL CHOOSING FOR USING AIM IN SELF ADHESIVE LABELS Label using is done in determinate aims from the first use of labels to present days. The application surface of the label and function of the label on this surface are most important factors, which determinates structure of the label and production method of the label. Products should produce suitable for aims to be approved needs and wants of the consumer by the producers. Surface materials, adhesives, silicones and backing materials can be produced in different combinations for different aims. These materials are structure of the self-adhesive labels. Understanding the self-adhesive label choosing for suitable aims, basically the production method of the label should be known. In production of the self- adhesive label materials, which is formed the structure of the label and printing systems in label producing should be identified. In addition, extra treatments to labels should be identified. In the first phase of the research, first use of self-adhesive labels and developments according to the label needs are explained. Structure of the self-adhesive labels, their functions and basic production process are explained in first phase. One of the most important factors in using of self-adhesive labels are the label row materials. This section is explained in second phase. Papers, synthetic materials, adhesive kinds are explained in structural way. Lamination and coating applications in self-adhesive label systems are explained in third phase. In this phase structure of the label completed. Basic printing systems and additional applied to self-adhesive labels are explained in this phase. In this phase label production process are completed with these. In the last part of the research main properties self-adhesive labels are explained in their applications with their examples.
Keywords: Etiket Üretimi; İmalat; Matbaacılık; Matbaacılık ve ilgili etkinlikler