Tezyînî kitap sanatları konulu Türkçe bibliyografyalar üzerine bir_x000D_ değerlendirme - KÜPELİ, GÜLNİHAL (My University, 2020)
Türk-İslam kitap sanatları (minyatür, tezhip, katı’, cild) konusunda Türkçe ortaya konulan bazıaraştırmaların, gerek bezemeli yazmaların akademik câmiâya ilk kez tanıtılması gerekse de busanatlara ilişkin teorik arka planın oluşturulup, kavramsal içeriğin belirlenmesi hususunda Batı’dakiyayınlara dahi önayak olduğu bir gerçektir. Buna rağmen, tezyînî kitap sanatlarını konu alan Türkçebibliyografyaların tarihi en iyi ihtimalle 1969 yılına kadar geri götürülebilir. Bu tarihten günümüzeuzanan 50 yıllık serüvenini köşe taşlarını üç kitap, beş makale ve bir tez çalışması oluşturmaktadır.Bu makalede, ilgili bibliyografyaların temel özellikleri dönem ve format itibariyle tanıtılacak, ihtivaettikleri künyelerin yayın dili ve konuları üzerinden bir takım değerlendirmelere gidilecektir. 1927-2019 yılları arasında Latin alfabesiyle hazırlanan Türkçe çalışmalara ilişkin istatistiklere bakılırsa,alanla ilgili ilk bibliyografik makale İ. Binark, ilk bibliyografik kitap ise N. Atasoy tarafındanhazırlanmıştır. Yayınlanan üç kitaptan ilk ikisi minyatür eksenli olup, seçilmiş bibliyografya özelliğitaşırken, doğrudan minyatür, tezhip, katı’ ve cild konulu Türkçe yayınlara odaklanan kitap çalışmasıancak 2019 yılında ortaya konmuştur. Bütün bunlara ilaveten makalede, tezyînî kitap sanatlarıkonulu Türkçe çalışmalar, ansiklopedi maddeleri ve lisansüstü tez çalışmaları bağlamında elealınarak bazı değerlendirmelere de yer verilecektir.

It is a fact that some researches in Turkish on Turkish-Islamic book arts (painting, illumination, qatı',_x000D_ bookbinding) leads even to the publications in the West both in the context of introducing varied_x000D_ decorated manuscripts to the academic community for the first time and establishing theoretical_x000D_ background of these arts and determining their conceptual content. But the history of bibliographies_x000D_ in Turkish on the arts of the book can be traced back to 1969 at best. The cornerstones of its 50-year_x000D_ adventure dating back to this day are the three books, five articles, and a dissertation.In this article,_x000D_ the basic features of the related bibliographies will be introduced in terms of period and format, and_x000D_ some evaluations will be made on the tags through their publication language and topics. If we look_x000D_ at the statistics about Turkish publications prepared with Latin alphabet between 1927-2019, the first_x000D_ bibliographic article related to the field belongs to I. Binark and the first bibliographic book was_x000D_ prepared by N. Atasoy. The first two of three books are focused on the art of miniature painting with_x000D_ the feature of the selected bibliography. The book, which focused directly on publications in Turkish about miniature painting, illumination, bookbinding, and qatı' was only published in 2019.In_x000D_ addition to all of these, the Turkish studies on the arts of the decorated manuscripts will be discussed_x000D_ through the encyclopedia articles and postgraduate dissertations and some evaluations will also be_x000D_ made on this issue.
An evaluation on The Turkish bibliographies about the arts of the decorated books