AİHM kararları ışığında tutuklama - Bahadır, Volkan (My University, 2006)
AİHM KARARLARI IŞIĞINDA TUTUKLAMA Günümüzde, İnsan Hakları bağlamında “güvenlik” ve “özgürlük” konuları sık sık tartışma konusu olmaktadır. Ceza Muhakemesi Hukukunda kişi özgürlüğü ve güvenliğini en çok ilgilendiren kavram şüphesiz “koruma tedbirleri” olmuştur. Temel fonksiyonu muhakemeyi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olmak olan “koruma tedbirleri”, tarihsel süreç içerisinde birçok kez otoritenin özgürlükler üzerindeki en büyük baskı aracı haline gelmiştir. Koruma tedbirleri içerisinde ise en ağır olanı Tutuklamadır. Bu çalışma, AİHS ve AİHM Kararları ışığında şekillendirilmiştir. Tutuklama 5271 sayılı CMK hükümleri esas alınmak suretiyle değerlendirilmiş, yeri geldikçe de 1412 sayılı CMUK hükümleri ve karşılaştırmalı hukuka göndermeler yapılmıştır.
Keywords: Ceza Mahkemesi_Hukuk