Gebelerin, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını Bilme ve Gastrointestinal Sistem Semptomlarında Kullanma Durumları - CAN GÜRKAN, ÖZLEM (My University, 2021)
Amaç: Çalışma, gebelerin, geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarını bilme ve gastrointestinal sistem (GİS) semptomlarını azaltmak için kullanma durumlarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tip teki araştırmanın evrenini, 1 Ocak 2017-30 Nisan 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Gebe İzlem polikliniğine başvuran tüm gebeler, örneklemini ise 37. ve üzeri gebelik haftasında, tekiz ge beliği olan ve gebeliği sürecinde en az 1 GİS şikâyeti yaşayan 297 gebe kadın oluşturmuştur. Veriler, anket formu kullanılarak elde edilmiş, veri toplamada öz bildirim tekniği kullanılmıştır. Veriler; t-testi, ki-kare testi, Bonferroni testi, yüzde ve aritmetik ortalama kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 29±5,8 yıl, ortalama gebelik haftaları 38±1,2 hafta belirlenmiştir. Araştırmada, gebelik öncesi en az bir GETAT yöntemi kullananların oranı %50,8, kullanılan yöntemlerin ise masaj (%33,3), bitkisel ürünler (%27,3) ve müzik terapi (%24,6) olduğu belirlendi. Gebelerin, en sık yaşadıkları GİS şikâyetinin %80,1 oranında mide yanması, %68 bulantı-kusma, %55,6 ağız kuruluğu ve %52,2 diş eti kanaması olduğu belirlendi. Katılımcıların, mide yanması şikâyeti için süt tercih ettiği (%17,2); bulantı-kusmayla nane limon (%3,5) ve dikkati başka yöne çekerek baş etmeye çalıştığı (%3); ağız kuruluğu için su içtiği (%43,3); diş eti kanaması için tuz/karbonatla gargara yaptığı (%7,1) bulunmuştur. Sonuç: Gebelerin yarıya yakınının, gebelik öncesi GETAT kullandıkları, gebelikte büyük oranda GİS semptomları yaşadıkları, ancak GİS semptomlarını yönetmek için kanıt temelli GETAT kullanımının sınırlı olduğu belirlenmiştir. GETAT kullanımı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak için kitle iletişim araçlarının kullanılması, gebelik semptomlarının yönetiminde kullanılabilecek kanıt temelli GETAT uygulamaları hakkında gebelere danışmanlık verilmesi önerilmektedir.

Objective: This study aims to explore the knowledge of _x000D_ pregnant women about traditional and complementary medicine (TCM) _x000D_ practise and use of them to reduce gastrointestinal system symptoms _x000D_ (GIS) during pregnancy. Material and Methods: This is a descriptive _x000D_ and cross-sectional study that inclued all pregnant women who came to _x000D_ the Sağlık Bilimleri University Zeynep Kâmil Public Hospital between _x000D_ January-April 2017. No sampling was performed in the study. 297 preg_x000D_ nant women who appropriate the in clusion criteria that having single _x000D_ fetus, 37th and above gestational week and had at least 1 GIS compla_x000D_ int during the pregnancy were included in the study.The data were col_x000D_ lected through a questionnaire with by self report.Statistical data _x000D_ analysis was carried out using t-test, chi-square test, Benforroni test, _x000D_ percentage and arithmetic mean. Results: The mean of age was 29 ±5.8 _x000D_ years, gestational week was 38±1.2 weeks participating in the study. _x000D_ The rate of women using at least one TCM before pregnancy was de_x000D_ termined 50.8%. TCM, which are the most preferred by women before _x000D_ pregnancy, are massage (33.3%), herbal products (27.3%) and music _x000D_ therapy (24.6%). It was determined the most common GIS complaints _x000D_ at pregnancy which were 80.1% heartburn, 68% nausea-vomiting, _x000D_ 55.6% dry mouth and 52.2% gingival bleeding. Participants was pre_x000D_ ferred milk (17.2%) for heartburn; mint-lemon tea (3.5%) and distrac_x000D_ tion techniques (3%) for nausea and vomiting; water (43.3%) for dry _x000D_ mouth; gargling with salt/carbonate (7.1%). Conclusion: It was deter_x000D_ mined that nearly half of the pregnant women used TCM before preg_x000D_ nancy, a lot of women experienced GIS symptoms during pregnancy, _x000D_ but the use of evidence-based TCM to manage GIS symptoms was li_x000D_ mited. It is recommended to use mass media to raise public awareness _x000D_ about TCM use and giving consulty to women about evidence-based _x000D_ TCM practices that can be used in the management of GIS symptoms _x000D_ by the health professionals.
Objective: This study aims to explore the knowledge of pregnant women about traditional and complementary medicine (TCM) practise and use of them to reduce gastrointestinal system symptoms (GIS) during pregnancy. Material and Methods: This is a de